Το ετήσιο συνέδριο WWDC της Apple ανοίγει σήμερα τις διαδικτυακές του πύλες και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν σημαντικές αναβαθμίσεις λογισμικού για τα iPhone και iPad καθώς επίσης οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο App Store.

Επιπρόσθετα, στο ετήσιο συνέδριο που απευθύνεται στου developers (δηλαδή τους δημιουργούς εφαρμογών) αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με αναβαθμίσεις λογισμικού των Mac, Apple Watch και Apple TV, καθώς και εργαλεία για την δημιουργία νέων εφαρμογών.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εταιρεία σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση τους νέους κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας στη συλλογή δεδομένων των χρηστών καθώς επίσης και στη συλλογή δεδομένων από τις εφαρμογές παρακολούθησης υγείας, τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα. Επιπλέον, τα στελέχη της Apple αναμένεται να αναφερθούν στις αναβαθμίσεις του λογισμικού του iPad που θα το καθιστούν πιο ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πιο απαιτητικών χρηστών.

Το φετινό συνέδριο της Apple θα διεξαχθεί σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από ορισμένους developers σχετικά με τις ακολουθούμενες πολιτικές χρήσης του App Store. Οι αντιθέσεις ήρθαν στην επιφάνεια κυρίως κατά τη διάρκειας τριών εβδομάδων δικαστική διαμάχη της Apple με την Epic Games. Τα όσα αποκαλύφθηκαν έκαναν πολλούς developers να εκφράζουν δημόσια παράπονα, τα στελέχη της Apple να βρίσκονται στο στόχαστρο και άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Spotify Technology, να επικρίνουν την Apple.

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Πλέον, στόχος είναι για την Apple να πείσει τους developers ότι η πλατφόρμα της παραμένει το καλύτερο σημείο για να διαθέσει κάποιος το λογισμικό του και ότι υπάρχουν και μια σειρά από νέα στοιχεία που θα διατηρήσουν τους καταναλωτές «κολλημένους» με τα προϊόντα. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να ανακοινωθούν ριζικές αλλαγές στην πολιτική χρήσης του App Store. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει έσοδα από προμήθειες μέσω του App Store που φτάνουν μόνο για το 2020 στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sensor Tower.

Αντίθετα, αναμένεται να ανακοινωθούν νέα χαρακτηριστικά που θα αντισταθμίζουν την υπερβολική πρόσβαση στην ιδιωτικότητα των χρηστών από ορισμένες εφαρμογές. Μία νέα, σημαντική προσθήκη θα είναι ένα πάνελ ελέγχου που θα παρέχει λεπτομερή και σε βάθος ανάλυση για τα δεδομένα που συλλέγονται από εφαρμογές τρίτων μερών. Ήδη η Apple έχει λανσάρει τη γνωστή λειτουργία που περιορίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης δεδομένων εκ μέρους των developers για διαφημιστικούς λόγους. Είναι η γνωστή αναβάθμιση που «εξαγρίωσε» εταιρείες όπως η Facebook.

Τι νέα χαρακτηριστικά αναμένουμε σε iPhone και iPad

Στο επίπεδο των αναβαθμίσεων σε iPhone και iPad αναμένεται οι χρήστες να μπορούν να ορίζουν το status στο οποίο βρίσκονται και αναλόγως να γίνεται ο κατάλληλος χειρισμός των ειδοποιήσεων. Ενδεικτικά, θα υπάρχουν επιλογές ότι κάποιος κοιμάται, εργάζεται, οδηγεί ή απλά δεν επιθυμεί να τον ενοχλήσουν. Η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει επίσης και δυνατότητα αυτόματης απάντησης σε μηνύματα καθώς επίσης και νέο σχεδιασμό στην εμφάνιση των εισερχόμενων ειδοποιήσεων στην κορυφή της οθόνης.

Ειδικά για τα iPad, σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple σχεδιάζει αναβάθμιση της home screen και δυνατότητα ορισμένων widgets – αυτών που παρέχουν δυναμική ενημέρωση – οπουδήποτε στην οθόνη. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στο Android αλλά δεν είχε υιοθετηθεί έως τώρα από την Apple. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει ένα βελτιωμένο σύστημα εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών που θα κάνει ευκολότερη την ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών εφαρμογών.

Νέα χαρακτηριστικά θα λάβει και η εφαρμογή διαχείρισης μηνυμάτων – το Messages – στο πλαίσιο της γενικότερης διάθεσης της Apple να τη μετατρέψει σε άμεσο ανταγωνιστή των υπόλοιπων αντίστοιχων εφαρμογών της αγοράς. Στα σχέδια της Apple ήταν και μία επανασχεδιασμένη οθόνη κλειδώματος για iPhone και iPad, αν και ενδέχεται αυτή να ανακοινωθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Τέλος, για το macOS αναμένεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά όχι τόσο σημαντικές καθώς το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας ήδη δέχτηκε σημαντική αναβάθμιση εντός του 2020. Αντίθετα, ορισμένες αναβαθμίσεις σε επίπεδο εμφάνισης και παρακολούθησης υγείας αναμένεται να υποστεί το Apple Watch, ενώ το Apple TV θα λάβει επίσης αναβάθμιση αφού η εταιρεία λανσάρισε νέο μοντέλο τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
PIN: Μήπως και οι δικοί σας αριθμοί βρίσκονται ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους και αδύναμους;
Τεχνολογία |

Τα δέκα τετραψήφια PIN που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κωδικούς PIN που χρησιμοποιούνται συχνά ή που σχετίζονται με αυτούς, όπως οι ημερομηνίες γέννησης, χωρίς να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στον οποίο τους θέτουν»