Η Apple είναι αντιμέτωπη με μία ακόμη δικαστική διαμάχη, αυτή τη φορά στη Βρετανία, όπου κατατέθηκε αγωγή με την κατηγορία της υπερχρέωσης σχεδόν 20 εκατ. Βρετανών καταναλωτών, μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος App Store.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι ενάγοντες εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη κατηγορώντας την Apple ότι η προμήθεια που λαμβάνει είναι «υπερβολική» και «παράνομη».

Η αγωγή κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου (Competition Appeal Tribunal) την περασμένη Δευτέρα και η αμερικανική εταιρεία καλείται να αποζημιώσει τους Βρετανούς χρήστες συσκευών iPhone και iPad για χρόνιες υπερχρεώσεις. Εκτιμάται ότι η Apple θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανές αποζημιώσεις έως και 1,5 δισ. στερλινών (περίπου 2,1 δισ. δολάρια).

«Η Apple εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στην ηλεκτρονική αγορά εφαρμογών, κάτι που έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η Ρέιτσελ Κεντ, επικεφαλής της νομικής ομάδας που κατέθεσε την αγωγή και καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια διδάσκει τους τρόπους που οι καταναλωτές επικοινωνούν και εξαρτώνται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η τελευταία νομική περιπέτεια της Apple έρχεται την περίοδο που η εταιρεία βρίσκεται σε διαμάχες τόσο με ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο αλλά και με ορισμένους δημιουργούς εφαρμογών που υποστηρίζουν ότι οι χρεώσεις και οι υπόλοιπες πολιτικές χρήσης δεν είναι δίκαιες.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην εταιρεία κοινοποίηση αιτιάσεων, «ξεδιπλώνοντας» το σκεπτικό της για το πώς η Apple εκμεταλλεύεται την ισχύ της σαν «θεματοφύλακας» των μουσικών υπηρεσιών streaming μέσα στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Στην αγωγή που κατατέθηκε αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Apple σκόπιμα «κόβει» τον πιθανό ανταγωνισμό και ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση του δικού της συστήματος, δημιουργώντας έτσι πρόσθετα κέρδη για την ίδια. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι κάθε κάτοχος iPhone ή iPad στη Βρετανία, που έχει αγοράσει εφαρμογές, συνδρομές σε υπηρεσίες ή πραγματοποίησε αγορές εντός εφαρμογών από τον Οκτώβριο του 2015 δικαιούται αποζημίωσης.

Από την πλευρά της η Apple υποστηρίζει ότι «η αγωγή είναι άνευ αξίας» ενώ καλωσορίζει «την ευκαιρία για συζήτηση κατά την ακροαματική διαδικασία της ακλόνητης δέσμευσης στους καταναλωτές και στα πολλά οφέλη που έφερε το App Store στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου». Για το θέμα του ύψους της προμήθειας υποστηρίζει ότι «η προμήθεια στο App Store είναι σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα των χρεώσεων όλων των ψηφιακών marketplaces».

«Στην πραγματικότητα, το 84% των εφαρμογών του App Store είναι δωρεάν και οι developers δεν πληρώνουν τίποτα στην Apple. Για την μεγάλη πλειοψηφία των developers που πληρώνουν στην Apple μία προμήθεια είναι γιατί πωλούν ψηφιακά αγαθά ή υπηρεσίες και είναι επιλέξιμοι για μία προμήθεια της τάξης του 15%», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα