Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Μάιο διαβάστηκαν από τις αγορές ως διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τηΝ FED, ενώ η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα θετικές επιδόσεις σε επιμέρους τομείς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο κατά 1,78 μονάδες ή 0,39% και έκλεισε στις 452,57 μονάδες, έχοντας φθάσει κατά τη διάρκεια της συνεδριάσης στην υψηλότερη απόδοση όλων των εποχών, στις 452,71 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, καθώς σημείωσαν άνοδο της τάξης του 1,2% . Η μετοχή της αυστριακής εταιρείας AMS-παράγει τσιπάκια- ηγήθηκε των κερδών του κλάδου, καθώς έκλεισε με άνοδο της τάξης του 4,4% , μετά την ανακοίνωση πώλησης της επιχείρισης ψηφιακών συστημάτων με έδρα τη Βόρεια Αμερική στην Acquity Brands.

Oι μετοχές παγκοσμίως κινήθηκαν ανοδικά μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ , που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες, μειώνοντας τις πιθανότητες για εντυπωσιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τη FED. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι δύο παράγοντες μπορούν να την οδηγήσουν σε πιο σφιχτή πολιτική, ο πληθωρισμός και η εικόνα της αγοράς εργασίας. Οι ανακοινώσεις ήλθαν πριν από τις συναντήσεις της FED και της ΕΚΤ  την επόμενη εβδομάδα και οι επενδυτές αναζητούν οποιοδήποτε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μεγάλων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι και οι δύο κεντρικές τράπεζες δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους.

Ωστόσο πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία αρχίζει να θερμαίνεται με πιο γοργούς ρυθμούς μετά την περυσινή χαλάρωση της πανδημίας. Η θετική προοπτική για τα επιτόκια, επηρέασε τις αποδόσεις των ομολόγων, οδηγώντας τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου σε υποχώρηση της τάξης του 0,9%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,07%, ή 4,49 μονάδες, στις 7.069,04 μονάδες. Θετικά κινήθηκε και η Φρανκφούρτη, με τον DAX να κλείνει στις 15.692,9 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,39% ή 20,23 μονάδες. Στο πράσινο και το Παρίσι με τον CAC να κλείνει με 7,74 μονάδες περισσότερες, στις 6.515,66 σημειώνοντας άνοδο της τάξης του  0,12%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στην Ιταλία  έκλεισε θετικά στις 25.570,46 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,46% .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης