Ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο άνοιγμα της συνεδρίασης στην Ευρώπη, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα στοιχεία θα ενισχύσουν το σενάριο της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης διατηρώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Η μεικτή δυναμική στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, συνέβαλε πιθανά στο να ξεκινήσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  με άνοδο από το πρώτο λεπτό, καθώς ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,14%, ο CAC +0,10%, με τον FTSE100 στο +0,05% και τον Stoxx Europe 600 στο +0,08%. Τίποτε δεν διασφαλίζει τη δυναμική στη συνέχεια αλλά πολλά θα αλλάξουν μετά τις 15:30 δική μας ώρα με βάση τα προγραμματισμένα γεγονότα της μέρας που σημειώνονται στο τέλος του σχολίου.

Οι επενδυτές αναλύουν προσεκτικά τα οικονομικά δεδομένα για να εκτιμήσουν εάν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι έχει αρκετά χαρακτηριστικά που θα τον κάνουν να φαίνεται πιο μόνιμος για να αναγκάσει τους ιθύνοντες της Fed να αποφασίσουν ότι χρειάζονται μέτρα σύσφιξης για να μειωθεί. Τον περασμένο μήνα, τα πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα ποσοστά αύξησης των θέσεων εργασίας  κατέστρεψαν αυτές τις προσδοκίες, αποδυναμώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο. Αυτό το μήνα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι μισθοδοσίες πιθανότατα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 600.000 θέσεις εργασίας, αφού αυξήθηκαν μόνο 218.000 τον Απρίλιο. Επειδή όμως είναι πολλές οι φωνές που ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να προβλέψουν την τάξη μεγέθους των νέων θέσεων εργασίας υπάρχει ένα μούδιασμα μεταξύ των θεσμικών που προκαλεί την εκτίναξη της νευρικότητας.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,61% χθες, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,02% στις 10:10 δική μας ώρα. Ο DAX είχε μεταβολή +0.19% αφού κέρδισε την Πέμπτη  +0,19%, ο CAC έχει άνοδο +0,11% με μεταβολή -0,21% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες οριακές -0,10% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,42%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή 0,01% με επίδοση την προηγούμενη +0,29%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο -0,12% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,18%.

*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην Wall Street, ο S&P 500 έχασε- 0,4%, ενώ ο Nasdaq Composite υπέστη πτώση 1%. Ο βιομηχανικός  Dow Jones σημείωσε σχετικά καλύτερη πορεία, χάνοντας μόνο -0,1%. Οι επενδυτές αντιμετωπίζοντας τις μετοχές των ΗΠΑ αποτύπωσαν μια κάποια ανακούφιση στο κλείσιμο που οφείλεται σε αναφορές ότι ο Πρόεδρος Joe Biden είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί για μια προτεινόμενη αύξηση εταιρικών φόρων μειώνοντάς το ποσοστό της φορολόγησης στο 15% από 28% που πρότεινε αρχικά.  Η απόδοση του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,6320% στην Ασία, μετά την άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων βάσης το προηγούμενο βράδυ. Ο δείκτης του δολαρίου αφού πραγματοποίησε ανοδικό ράλι που τον ενίσχυσε κατά 0,7% την Πέμπτη, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Απρίλιο, κυμαίνεται σήμερα στις 90,50 μονάδες περίπου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, ανεβάζοντας το δολάριο επιβαρύνοντας παράλληλα τις τεχνολογικές μετοχές, μετά από τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση  χθες το βράδυ και αύξησαν τις προσδοκίες για μια ισχυρή μέτρηση των νέων θέσεων εργασίας εκτός των αγροτικών δραστηριοτήτων σήμερα, ενώ ένας δείκτης επί  της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών ανέβηκε σε ρεκόρ υψηλών.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζοντας τις μετοχές των ΗΠΑ αποτύπωσαν μια κάποια ανακούφιση στο κλείσιμο που οφείλεται σε αναφορές ότι ο Πρόεδρος Joe Biden είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί για μια προτεινόμενη αύξηση εταιρικών φόρων μειώνοντάς το ποσοστό της φορολόγησης στο 15% από 28% που πρότεινε αρχικά. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ σήμερα αυξήθηκε στο 1,6320% στην Ασία, μετά την άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων βάσης το προηγούμενο βράδυ. Ο δείκτης του δολαρίου αφού πραγματοποίησε ανοδικό ράλι που τον ενίσχυσε κατά 0,7% την Πέμπτη, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Απρίλιο, κυμαίνεται σήμερα στις 90,50 μονάδες περίπου.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα που θα επηρεάσουν

07:30 Ρωσία: Πωλήσεις αυτοκινήτων ελαφρών οχημάτων του Μαΐου, σε ετήσια και μηνιαία βάση

11:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Εγγραφές νέων οχημάτων για τον Μάιο-

09:30 Ηνωμένο Βασίλειο: δείκτης PMI στον κατασκευαστικό τομέα Μαΐου

12:00 Ελλάδα: ΑΕΠ πρώτου τριμήνου

12:00 E19: Λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο

13:00 Ιρλανδία: ΑΕγχΠ- πρώτου τριμήνου

15:30 ΗΠΑ: Μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα, του μηνός Μαΐου

15:30 ΗΠΑ: Μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα του μηνός Μαΐου

15:30 ΗΠΑ: Ποσοστό ανεργίας στο τέλος Μαΐου

15:30 ΗΠΑ: Μέση άνοδος των ωριαίων αμοιβών στη διάρκεια του Μαΐου

17:00 ΗΠΑ: Παραγγελίες των εργοστασίων σε μηνιαία βάση για τον  Απρίλιο

17:00 ΗΠΑ: Παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον  Απρίλιο

17:00 ΗΠΑ: Παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών εκτός κλάδου μεταφορών για τον  Απρίλιο

17:00 ΗΠΑ: Παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών για τον  Απρίλιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης