Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκαν τον Απρίλιο οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το παράδοξο που επικρατεί δεδομένης της σταθερά υψηλής ανεργίας. Μια εξέλιξη που αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον αρνητικό αντίκτυπο που προκαλούν τα υψηλά επιδόματα ανεργίας του πακέτου Μπάιντεν, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν πως αποτρέπουν πολύ κόσμο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Πραγματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Εργασίας, τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας εκτοξεύτηκαν στα 9,3 εκατ. καθώς η αγορά ανοίγει και πάλι και οι επιχειρήσεις αναζητούν νέο προσωπικό.

Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με το ήδη υψηλό των 8,3 εκατ. κενών θέσεων εργασίας, το Μάρτιο, που συνιστά ρεκόρ για το δείκτη από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων. Σε σχέση δε, με την περσινή χρονιά, η αύξηση σε ετήσια βάση ανήλθε στο 23%.

Οι αναλυτές, στις εκτιμήσεις τους, περίμεναν το νούμερο να είναι κατά πολύ χαμηλότερο, γύρω στα 8,1 εκατ. θεωρώντας πως πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα είχαν ανταποκριθεί θετικά στις αγγελίες για θέσεις εργασίας.

Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στον κλάδο της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, καθώς τα περιοριστικά μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους κλάδους να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν κανονικά.

Το άλμα στις κενές θέσεις εργασίας ήρθε σε συνέχεια των απογοητευτικών επιδόσεων στο μέτωπο των προσλήψεων. Οι νέες προσλήψεις αυξήθηκαν μόλις κατά 278.000, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πως θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο.

Ο ρυθμός των προσλήψεων τον Απρίλιο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στο 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήτοι δηλαδή στα 6,1 εκατ. σε σχέση με τα 6 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις διαμαρτυρίες πολλών εταιρειών πως δεν βρίσκουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να προσφέρουν και καλύτερες αμοιβές. Το τελευταίο ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή