Τη συζήτηση για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο των υψηλών επιδομάτων ανεργίας που δρομολόγησε ο νέος Λευκός Οίκος στην αγορά εργασίας θα ξαναφουντώσουν τα σημερινά στοιχεία της έκθεσης για την απασχόληση τον Μάιο, σε ένα διάστημα που πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται πως δεν μπορούν να βρουν προσωπικό.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε πως οι προσλήψεις αυξήθηκαν μεν, αλλά μόλις κατά 559.000 τον περασμένο μήνα, μετά τη χαμηλή αύξηση κατά 278.000 τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει στο 5,8%. Όμως, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση κατά 675.000 λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, το άνοιγμα των κλάδων με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τις αυξημένες ανάγκες πολλών επιχειρήσεων σε προσωπικό.

Άλλωστε, και τα χθεσινά στοιχεία αναφορικά με τους νέους ανέργους, έδειξε υποχώρηση των αιτήσεων για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400.000 από την έναρξη της πανδημίας, στις 385.000.

Το παράδοξο

Τα χθεσινά στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας και τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα παρέπεμπαν σε μια ισχυρή ανάκαμψη του ρυθμού των προσλήψεων και με δεδομένο πως αυτή δεν κατεγράφη στα… νούμερα δημιουργεί εύλογες απορίες. Και στο σημείο αυτό έρχεται να «κουμπώσει» η συζήτηση για τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας που οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν, αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν, πως τελικά αποτρέπουν πολύ κόσμο από το να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Ακόμη και η αύξηση στις προσλήψεις στον κλάδο της εστίασης, κατά 186.000 (που ήταν το μεγαλύτερο νούμερο μεταξύ όλων των κλάδων) ήταν σχετικά χαμηλότερο από το ανεμενόμενο, δεδομένο πως η εστίαση έχει ανοίξει σε όλη τη χώρα, πως ο κόσμος αδημονεί να βγει και πάλι… έξω και πως πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμη και γνωστές αλυσίδες (όπως π.χ. η McDonald’s) ισχυρίζονται πως η ανταπόκριση στις αγγελίες που βάζουν είναι χαμηλή.

Η διαμάχη για τα επιδόματα

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, που είναι ένας δείκτης που «μετρά» όσους εργάζονται ή ψάχνουν ενεργά δουλειά, έμεινε επίσης αμετάβλητος τον τελευταίο μήνα, στο 61,7%, ένα ποσοστό που κατά τους αναλυτές «σηκώνει» ακόμη αρκετή αύξηση και δικαιώνει τους επικριτές του Λευκού Οίκου.

Δεν είναι τυχαίο πως, ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις των επιχειρηματιών, ούτε μία ούτε δύο αλλά συνολικά 25(!) αμερικανικές πολιτείες σε όλη τη χώρα έχουν ανακοινώσει ότι θα «παγώσουν» μονομερώς τα επιπλέον επιδόματα του πακέτου Μπάιντεν, γεγονός που σημαίνει πως από την 1η Ιουλίου περίπου 4,5 εκατ. άνεργοι θα μείνουν χωρίς καθόλου επιδόματα.

Το πρόβλημα, εξάλλου, με το έλλειμμα προσωπικού που υπάρχει είναι πως οι εταιρείες αναγκάζονται να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές, το οποίο μεν σε κοινωνικούς όρους ακούγεται θετικό, όμως σε επίπεδο δημοσιονομικών στοιχείων δεν είναι και βέβαια ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις. Πραγματικά, τα στοιχεία Μάϊου έδειξαν νέα, αν και μετριοπαθή, αύξηση στα ωρομίσθια κατά 0,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, στα 30,33 δολάρια.

Θετική αντίδραση στη Wall

Βέβαια, το όλο σκηνικό έχει και τα θετικά του, εξού και το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Αν η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας δεν κινείται σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας και άρα δεν υπάρχει λόγος για την Federal Reserve να… πάρει πίσω νωρίτερα τα μέτρα στήριξης της αγοράς. Επομένως το tapering… αναβάλλεται, γεγονός το οποίο προφανώς ικανοποιεί τη χρηματιστηριακή αγορά.

Μην ξεχνάμε πως ο στρατηγικός στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι τόσο η σταθερότητα των τιμών όσο και η πλήρης απασχόληση, σε αντίθεση με έτερες κεντρικές τράπεζες, όπως π.χ. η ΕΚΤ, που έχουν ως αποκλειστικό βασικό στόχο την θωράκιση της νομισματικής σταθερότητας.

«Μια ισχυρή αύξηση στις νέες προσλήψεις θα κράταγε στο τραπέζι της Fed τη συζήτηση για την έναρξη της επιβράδυνσης της αγοράς ομολόγων, αργότερα φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της, η Citigroup. «Η έκθεση για την ανεργία είναι ιδανική. Δεν είναι πολύ καλή για να προκαλέσει αντίδραση της Fed και δεν είναι πολύ κακή για να προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομία» συμφώνησε, μιλώντας στο CNBC ο Τζον Μπρινγκς, της NatWest Markets.

Πραγματικά, με την αγορά να παίρνει βαθιά… ανάσα, ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 41,7 μονάδες ή 0,12% στις 34.618 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,31% στις 4206 μονάδες και ο Nasdaq ανεβαίνει κατά 0,61% στις 13697 μονάδες.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει τρεις μονάδες βάσης στο 1,58%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ στα 1,21.

Στα commodities, το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία με νέα αύξηση κατά  0,75% στα 69,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει κέρδη 0,93% στα 1.891 δολάρια η ουγκιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street