Πάνω από 300 και πλέον επαγγελματίες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων συμμετείχαν στο δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις αρχές του 2020, αξιοποιώντας τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο και την ψηφιακή αναβάθμιση των διαδικασιών, ξεκίνησε η πανελλαδική εκτιμητική άσκηση για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης από πιστοποιημένους εκτιμητές του μητρώου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εκκίνηση έγινε τον Ιανουάριο του 2020, αλλά τέθηκε σε προσωρινή αναστολή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.  Η 1η πρόσκληση έγινε τον Ιανουάριο του 2020, όπου 320 πιστοποιημένοι εκτιμητές ανέλαβαν 27.856 ζώνες. Η 2η πρόσκληση έγινε τον Φεβρουάριο του 2020, όπου 112 πιστοποιημένοι εκτιμητές ανέλαβαν 1.369 ζώνες. Η 3η πρόσκληση έγινε τον Νοέμβριο του 2020, ενώ ακολούθησε η διαδικασία του τρίτου εκτιμητή που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Με λίγα λόγια, μια τεχνοκρατική διαδικασία απέδωσε στο τέλος της προσπάθειας τις νέες αντικειμενικές αξίες -νέες αντικειμενικές αξίες, τόσο για τις παλαιές, όσο και για τις νέες ζώνες του αντικειμενικού μετά τη σημαντική χωρική επέκταση.

———————————————

Προς νέα εμπλοκή οδεύει ο διαγωνισμός για τις καινούργιες ταυτότητες – μια από τις μεγαλύτερες δουλειές που «θα βγει» προσεχώς στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όσοι κόπηκαν στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, προανήγγειλαν προσφυγές στη δικαιοσύνη. Με βάση αυτό το ενδεχόμενο, η καθυστέρηση είναι δεδομένη.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση διαγκωνίζονται πολυποίκιλα συμφέροντα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από την Γερμανία και την Γαλλία) όσο και τις ΗΠΑ. Προφανώς, υπάρχουν και  άλλα συμφέροντα για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είμαι πρόχειρος να απαριθμήσω. Εν ολίγοις, η υπόθεση είναι ακόμη πιο «μπλεγμένη» και από εκείνη για την αγορά των φρεγατών.

———————————————

Την επόμενη μέρα για το νέο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο οδικός χάρτης έχει ήδη διαμορφωθεί όπως προκύπτει από την παρέμβαση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου: «(…)μεταβολές που ωθούν στη σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Μεταβολές, όμως, και με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπεται να οδηγήσουν σε αύξηση των συνολικών δημοσίων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.

Aντιθέτως, αποτελούν, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης και με τη χωρική επέκταση του αντικειμενικού, εφαλτήριο για το νέο ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα προωθηθεί και η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών, δίνοντας έμφαση, από τη μία πλευρά, στην περαιτέρω προσαρμογή των δεδομένων του αντικειμενικού συστήματος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων και, από την άλλη πλευρά, στην ψηφιακή αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του συστήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων (CAMA).

Ενός συστήματος που θα εδράζεται στη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα ενσωματώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και τις τάσεις της αγοράς.

Έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία για τη δημιουργία ενός τέτοιου σύγχρονου και ψηφιακού συστήματος που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει το διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».

———————————————-

Μια δήλωση, προβεβλημένου στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορές στη Βενεζουέλα, προκάλεσε «αλλεργία» σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.

———————————————

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της μεγάλης έκρηξης στο μέτωπο της εγκληματικότητας. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε διορία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συλλήψεις. Από την άλλη δεν θέλει και να την απομακρύνει, γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται κυβερνητική ήττα κι επισήμως. Θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ωστόσο, ενόψει μάλιστα και του ανασχηματισμού, που ετοιμάζεται.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι εξετάστηκε και το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. Η ιδέα όμως απορρίφθηκε ως περιττή. Αν η κίνηση δεν θα έχει άμεσα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη. Τίποτα περισσότερο.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ της Κατεχάκη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ό,τι αφορά σε αυτή καθ’ αυτή την έκρηξη της εγκληματικότητας αποδίδεται κυρίως σε τρεις λόγους: Ο πρώτος έχει άμεση σχέση με την καραντίνα. Το οργανωμένο έγκλημα έμεινε ανενεργό έναν χρόνο και τώρα κλείνει μαζεμένα τις «εκκρεμότητές» του. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι  επίκεινται απελευθερώσεις παλιών αρχηγών του από τις φυλακές, που σπεύδουν «να πάρουν θέση», ενώ ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την επαναχάραξη γ των «ζωνών επιρροής» της κάθε συμμορίας, ενόψει και της θερινής σεζόν

Σύμφωνα δε με την Ιντερπόλ, αυτό το ξεκαθάρισμα υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχισθεί…

——————————————–

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένη νέα επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου. Επέτειο της τουρκική εισβολής στο νησί. Η αποστολή του θα είναι συγκεκριμένη: Να ξεκαθαρίσει ότι άλλο οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις κι άλλο οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοινώσει τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου από τα ωκεανογραφικά σκάφη της χώρας του στα κυπριακά οικόπεδα. Εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν παράνομες έρευνες τους προηγούμενους μήνες. Αν επαληθευτεί, η όλη ιστορία θα μπλέξει περισσότερο.

——————————————–

Η σύγκλιση μεταξύ αντικειμενικών αξιών και πραγματικών τιμών στην αγορά των ακινήτων πρέπει να έχει δίχως άλλο συντελεσθεί μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών εμπεριέχουν και τις μεταβολές – της προηγούμενης περιόδου – που έπρεπε να είχαν ήδη ενσωματωθεί στις αντικειμενικές αξίες, αλλά δεν ενσωματώθηκαν το 2018.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τη σύγκλιση των τάσεων και των ρυθμών της εκτιμητικής άσκησης των αντικειμενικών με την πορεία των αντίστοιχων δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2017-2020.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών για τις αστικές περιοχές, που περιλαμβάνει όλο το εύρος των εξελίξεων – αυξήσεις, μειώσεις και μη μεταβολές – παρουσιάζει αύξηση 14,4% για την περίοδο 2017-2020. Ενώ, η εν λόγω αύξηση του δείκτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αθήνα διαμορφώνεται στο 22,3% για την ίδια περίοδο.

Πρόκειται για ρυθμό μεταβολής που κινείται στα ίδια επίπεδα με την εικόνα που προκύπτει για την Αττική μέσα από την αναπροσαρμογή του αντικειμενικού, αφού ο μέσος όρος της μεταβολής των τιμών των ζωνών – σε σχέση με την προγενέστερη – διαμορφώνεται στο +23%.

Και όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται, λοιπόν, για μεταβολές που ωθούν στη σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Μεταβολές, όμως, και με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ».

———————————————–

Σύντομα, οι πτήσεις που συνδέουν απευθείας την Αθήνα με τη Μόσχα θα φτάσουν στις οκτώ, εβδομαδιαίως. Δηλαδή, περίπου θα διπλασιασθούν σε σχέση με την περσινή ανύπαρκτη τουριστικά χρονιά. Η εξέλιξη είναι οπωσδήποτε θετική, αλλά παραμένει φτωχική. Και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την τουριστική ζήτηση των ημερών.

Στο μεταξύ, οι βασικοί ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα) εξακολουθούν, ακόμα και σήμερα, να μην έχουν απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία. Ενώ η ρωσική τουριστική ζήτηση έχει αυξηθεί. Παράδοξο; Ποιος ευθύνεται; Η Μόσχα κατηγορεί την Αθήνα κι αντιστρόφως, για αυτή την εικόνα. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επιμένουν ότι φταίνε και οι δυο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει «παγώσει» τον αριθμό των πτήσεων της για Τουρκία, μετά την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε σε βάρος της, για την στάση της στο ουκρανικό. Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που 500.000 Ρώσοι τουρίστες ψάχνουν για το φετινό τουριστικό τους προορισμό.

————————————————

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτη. Δεν μένει αναξιοποίητο τίποτα, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Η ισραηλινή Brown, για παράδειγμα, ανακαινίζει σε πεντάστερο ένα παλιό ξενοδοχείο (το «Hanikian») στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και παράλληλα αγοράζει όλα τα τριγύρω οικόπεδα, για να χτίσει και μπανγκαλόου. Πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories