Μια εκτίμηση που διατυπώθηκε δημόσια στην εκδήλωση που έγινε στο νησί της Αστυπάλαιας (Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action).  Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην παρέμβαση: «Μέσω ενός άνευ πρωτόγνωρου προγράμματος, κάνουμε την Ελλάδα πιο αποδοτική ενεργειακά, όσον αφορά τις κατοικίες αλλά και τους χώρους εργασίας, αποθηκεύοντας θερμότητα το χειμώνα και προσφέροντας δροσερό περιβάλλον το καλοκαίρι, χωρίς την ανάγκη για κλιματισμό που είναι τόσο ενεργοβόρος».

Αν μέναμε για λίγο μακριά από τις πολιτικές ταυτότητες του 49χρονου Naftali Bennett – επικεφαλής μιας νέας πολυκομματικής κυβέρνησης που θα αναζητήσει την ψήφο των μελών της Ισραηλινής Βουλής- εκείνο που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε είναι η επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή του πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Ο Bennett, παιδί Αμερικανοεβραίων που επέστρεψαν και ρίζωσαν στην πόλη της Χάιφα από το Σαν Φρανσίσκο, μετακόμισε πολύ νωρίς στο Upper East Side του Manhattan για να «χτίσει» μια επιτυχημένη καριέρα ως ένας επιχειρηματίας της πληροφορικής στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού. Το 1999, μόλις 27 ετών, συν-ιδρύει την εταιρεία Cyota, που διαθέτει ένα λογισμικό καταπολέμησης της απάτης και η οποία το 2005 εξαγοράζεται έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων από την RSA Security μια εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων. Ο Ισραηλινός βραχίονας της εταιρείας παράμεινε στον έλεγχο του Benett που συνέχισε να αναπτύσσεται φθάνοντας να διαθέτει 400 άτομα προσωπικό.

Την ίδια πάνω κάτω περίοδο ο Benett κρατά το πηδάλιο της Soluto, μιας τεχνολογικής εταιρείας που προσφέρει cloud-based υπηρεσίες αλλά και μαζί με τον συνέταιρο του Lior Golan συγκεντρώνουν κεφάλαια για επενδύσεις σε τεχνολογικές startup εταιρείες. companies. Τον Οκτώβριο του 2013 η Soluto εξαγοράζεται από την αμερικανική εταιρεία Asurion για ένα ποσό που εκτιμάται από την αγορά μεταξύ 100 και 130 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή και «παίζεται» στο πολιτικό πεδίο.

Καταλήγοντας, ο Benett είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση serial entrepreneur όπου σαν όλους τους παθιασμένους startuper φτιάχνει τον δικό του γαλαξία, χορταίνει δόξα και χρήμα και αναζητά άλλους, διαφορετικούς τομείς καταξίωσης.
————————————————-

Στην περίπτωση της εισηγμένης MLS Πληροφορική δεν χρειάζεται κανένα παραπάνω σχόλιο παρά να βρει κανείς και να διαβάσει τα πρακτικά της πρόσφατης συνέλευσης των ομολογιούχων δανειστών της και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας για μια ακόμη φορά δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφείς πληροφορίες για την ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του 2019 – αν και βρισκόμαστε ήδη στο 2021. «Θα δημοσιευθούν σύντομα» είπε αλλά το πότε ακριβώς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει όπως έχει συμβεί και σε άλλες στιγμές (χρηματιστηριακές ανακοινώσεις κλπ). «Η καθυστέρηση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, «οφείλεται στην πίεση που υφίσταται η ελεγκτική εταιρεία PKF και στο ότι ο ορκωτός είναι νέος ορκωτός στην εταιρεία». Δεν ξέρω τι ισχύει και τι όχι αλλά σε κάθε περίπτωση δεν βγαίνει νόημα.

Η εταιρεία, δια του εκπροσώπου της, αναφέρεται σε έναν στρατηγικό επενδυτή – μυστήριο που σε κάθε περίπτωση το τι ακριβώς επιδιώκει δεν είναι καθόλου μα καθόλου σαφές. Ιδιαίτερα όταν αρχίζει να συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος. Δεν φθάνει που οι ομολογιούχοι έχουν καιρό να δουν χρήμα στο λογαριασμό τους και κανείς δεν τους δίδει απαντήσεις αλλά τώρα βρίσκονται μπροστά και στο ενδεχόμενο να κουρευτούν οι απαιτήσεις τους ως συνέπεια μιας συμφωνίας με τον νέο στρατηγικό επενδυτή – τον στρατηγικό επενδυτή δίχως πρόσωπο!

————————————————

Στόχος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021, παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, που αναμένεται να ενισχύσουν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου με ποσό άνω των 35 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη με ποσό άνω των 24 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο Όμιλος κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πρόσφατα ξεκίνησαν και οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο. Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια αντίστοιχης σύμβασης που έχει ολοκληρώσει και λειτουργεί στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εταιρεία δρομολογεί, επίσης, ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης των 1.800 MW.

———————————————-

Το πρόγραμμα της μετάβασης σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 220 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές και επενδύσεις. Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει και η παρέμβαση που ονομάζεται Φορτιστές Παντού. Όπως έχει ήδη γίνει σαφές – στο κείμενο του Ελλάδα 2.0- πρόκειται για ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω του οποίου προωθείται η σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.).

Ήδη οι ανακοινώσεις των συνεργασιών, των συμμαχιών και των συνεργιών στην αγορά έχουν αρχίζει να ανακοινώνονται και επίσημα. Για παράδειγμα, πρόσφατα η ΔΕΗ και η ΕΛΙΝΟΙΛ προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MοU), σύμφωνα με το οποίο, τα δύο μέρη πρόκειται, μεταξύ άλλων, να διερευνήσουν τα σημεία του δικτύου πρατηρίων της ΕΛΙΝΟΙΛ πανελλαδικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στάθμευση και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, η ΔΕΗ θα αναλάβει να τοποθετήσει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε αντίστοιχα πρατήρια του δικτύου της ΕΛΙΝΟΙΛ, τμηματικά και ανά επιμέρους φάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories