Ο συνολικός παγκόσμιος μέσος όρος βαθμολογίας ποιότητας ζωής έχει μειωθεί κατά επτά βαθμούς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Liveability Index 2021 2021 του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς. Ο βαθμός στον οποίο οι πόλεις είχαν προστατευτεί από ισχυρά κλεισίματα των συνόρων, η ικανότητα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και του ρυθμού με τον οποίο ξεκίνησαν εκστρατείες εμβολιασμού προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη.

Το Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της βαθμολογίας της οικονομικής μονάδας The Economist Intelligence Unit, λόγω της ικανότητας της πόλης να συγκρατήσει την πανδημία κορωνοϊού (Covid-19) γρηγορότερα και έτσι να μειώσει τους περιορισμούς νωρίτερα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Έξι από τις δέκα κορυφαίες πόλεις της έρευνας του Μαρτίου 2021 βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία, όπου επιβλήθηκαν σκληροί περιορισμοί στα σύνορα. Οι έλεγχοι έχουν επιτρέψει στους κατοίκους να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή.

Πολλές ευρωπαϊκές και καναδικές πόλεις έχουν διολισθήσει στην κατάταξη, λόγω της καταπολέμησης ενός δευτέρου κύματος της πανδημίας περιορίζοντας πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και κλείνοντας σχολεία και εστιατόρια.

Το χαμηλότερο άκρο της κατάταξης έχει σημειώσει λιγότερες αλλαγές, με τη πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, να παραμένει η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

Οι βαθμολογίες της υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, με τις λιγότερο επηρεασμένες πόλεις να συγκεντρώνονται στη Δυτική Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Τα lockdown επηρέασαν και τις καλύτερες πόλεις

Η πανδημία προκάλεσε τεράστια μεταβλητότητα στον εξαμηνιαίο δείκτη, ο οποίος κατατάσσει 140 πόλεις σύμφωνα με πέντε τομείς: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, πολιτισμός και περιβάλλον και υποδομές. Τα δεδομένα για αυτήν την έρευνα συγκεντρώθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου

2021, όταν οι πόλεις βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της μάχης τους με την πανδημία.

Ο νέος ηγέτης είναι το Ώκλαντ. Λόγω κλεισίματος συνόρων και κατά συνέπεια χαμηλού αριθμού κρουσμάτων Covid-19, Η Νέα Ζηλανδία μπόρεσε να διατηρήσει ανοιχτά τα θέατρα, τα εστιατόρια και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα.

Οι μαθητές κατάφεραν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, δίνοντας στο Ώκλαντ 100% βαθμολογία για την εκπαίδευση. Αυτό επέτρεψε στην πόλη να ανέβει από την έκτη θέση στην έρευνα του φθινοπώρου 2020 στην πρώτη θέση της κατάταξης του Μαρτίου 2021. Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλλινγκτον, έχει επίσης κερδίσει από αυτήν τη σχετική ελευθερία, ανεβαίνοντας από την 15η στην τέταρτη θέση στην τρέχουσα κατάταξή.

Οι ιαπωνικές πόλεις της Οζάκα και του Τόκιο κατέλαβαν τη δεύτερη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, λόγω του υψηλού επιπέδου στη βαθμολογία σταθερότητας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αδελαΐδα στην Αυστραλία, η οποία επέβαλε επίσης την απαγόρευση διεθνών ταξιδιών.

Τρεις ακόμη πόλεις της Αυστραλίας – Περθ, Μελβούρνη και Μπρίσμπεϊν – εμφανίζονται στις δέκα πρώτες, με το Σίδνεϊ στην 11η θέση. Οι ελβετικές πόλεις της Ζυρίχης και της Γενεύης διατήρησαν επίσης τη θέση τους στους δέκα πρώτους, παρ’ ότι ορισμένοι κοινωνικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βαθμολογίες υγειονομικής περίθαλψης στην κατάταξή επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία. Σε συγκριση με έξι μήνες πριν, ο μέσος όρος της βαθμολογίας της πόλης για υγειονομική περίθαλψη έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε βαθμούς.

Οι συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στην Πράγα (Τσεχία), στην Αθήνα (Ελλάδα) και στην Τζακάρτα (Ινδονησία), όπου ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 αυξανόταν τη στιγμή της έρευνας. Αυτό προσέθεσε άγχος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας πιο δύσκολη την εύρεση νοσοκομειακής κλίνης και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Liveability Index 2021

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».