Έως και 60% υψηλότερη μεταδοτικότητα έναντι των υπόλοιπων μεταλλάξεων παρουσιάζει η παραλλαγή «Delta», ήτοι η γνωστή ινδική μετάλλαξη, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές να κυριαρχεί πλέον σχεδόν απόλυτα στα κρούσματα της χώρας, τα οποία και αυξάνονται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του ανοίγματος της αγοράς.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες ο έγκριτος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, καθηγητής Άντονι Φάουτσι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως οι εμβολιασμοί στη χώρα πρέπει να επιταχυνθούν, πριν η παραλλαγή Delta αρχίσει να επεκτείνεται στη χώρα, ακριβώς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της. Αυτή τη στιγμή η ινδική μετάλλαξη παρουσιάζεται μόνο στο 6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Οι μέχρι τώρα μελέτες –διότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για όλα τα εμβόλια- δείχνουν πως και οι δύο δόσεις του Pfizer «χτίζουν» μια ανοσία της τάξεως του 88% έναντι της Delta, όμως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 60% για τις δύο δόσεις του AstraZeneca. Μία μόνο δόση δεν ξεπερνά σε προστασία το 33%.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όχι μόνο τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τζόνσον να είναι διστακτική στο να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του σχεδίου για το πλήρες άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Βάσει των βημάτων του σχεδίου, στις 21 Ιουνίου πρόκειται να προχωρήσει το τελικό βήμα με την άρση και των τελευταίων περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.

Για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους η Ντάουνινγκ Στριτ αδημονεί να κηρύξει το οριστικό τέλος των… δεσμών της πανδημίας, όμως διστάζει και δικαιολογημένα.

Μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες, 38.679 άτομα έχουν βγει θετικά σε Covid-19, μια αύξηση τάξεως του 14,5%. Οι θάνατοι παραμένουν χαμηλά, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας και τη Σκοτία.

Σημειωτέον πως η Βρετανία παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, με το 77% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση και σχεδόν το 54% να έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής