Έως και 60% υψηλότερη μεταδοτικότητα έναντι των υπόλοιπων μεταλλάξεων παρουσιάζει η παραλλαγή «Delta», ήτοι η γνωστή ινδική μετάλλαξη, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές να κυριαρχεί πλέον σχεδόν απόλυτα στα κρούσματα της χώρας, τα οποία και αυξάνονται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του ανοίγματος της αγοράς.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χθες ο έγκριτος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, καθηγητής Άντονι Φάουτσι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως οι εμβολιασμοί στη χώρα πρέπει να επιταχυνθούν, πριν η παραλλαγή Delta αρχίσει να επεκτείνεται στη χώρα, ακριβώς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της. Αυτή τη στιγμή η ινδική μετάλλαξη παρουσιάζεται μόνο στο 6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Οι μέχρι τώρα μελέτες –διότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για όλα τα εμβόλια- δείχνουν πως και οι δύο δόσεις του Pfizer «χτίζουν» μια ανοσία της τάξεως του 88% έναντι της Delta, όμως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 60% για τις δύο δόσεις του AstraZeneca. Μία μόνο δόση δεν ξεπερνά σε προστασία το 33%.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όχι μόνο τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τζόνσον να είναι διστακτική στο να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του σχεδίου για το πλήρες άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Βάσει των βημάτων του σχεδίου, στις 21 Ιουνίου πρόκειται να προχωρήσει το τελικό βήμα με την άρση και των τελευταίων περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.

Για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους η Ντάουνινγκ Στριτ αδημονεί να κηρύξει το οριστικό τέλος των… δεσμών της πανδημίας, όμως διστάζει και δικαιολογημένα.

Μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες, 38.679 άτομα έχουν βγει θετικά σε Covid-19, μια αύξηση τάξεως του 14,5%. Οι θάνατοι παραμένουν χαμηλά, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας και τη Σκοτία.

Σημειωτέον πως η Βρετανία παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, με το 77% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση και σχεδόν το 54% να έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πελώνη: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες
Επικαιρότητα |

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες – Τι αποφασίζεται σήμερα

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει».

Βασιλακόπουλος: Σίγουρα θα έρθει τέταρτο κύμα και θα αφορά τους ανεμβολίαστους
Επικαιρότητα |

Καμπανάκι Βασιλακόπουλου: Σίγουρα θα έρθει τέταρτο κύμα - Ποιους θα αφορά

Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα

Εγκρίθηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας
Επικαιρότητα |

Εγκρίθηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε πολύ περήφανος για αυτή την εξέλιξη και επεσήμανε ότι η εν λόγω νομοθεσία όχι μόνο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά θα ενδυναμώσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους Έλληνες εταίρους

Γλυκά Νερά: Το πρώτο βράδυ του πιλότου στη φυλακή – Ποιοι είναι οι τρεις συγκρατούμενοί του
Επικαιρότητα |

Γλυκά Νερά: Το πρώτο βράδυ του πιλότου στη φυλακή – Ποιοι είναι οι τρεις συγκρατούμενοί του

Ο 32χρονος πιλότος φαίνεται κατά βάθος να μην αντιλαμβάνεται την ουσία και τις συνέπειες της πράξης του την οποία παρουσίασε ως ένα απλώς τραγικό γεγονός στην απολογία του