«Η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στην σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη και επέστρεψε  στα επίπεδα του 2008.

Υπενθύμσε μάλιστα ότι το spread από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.

«Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%» είπε και πρόσθεσε:

«Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα».

Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Και συμπλήρωσε:

«Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και – κυρίως – η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι θυσίες της κοινωνίας, η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η συνέπεια και η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, χτίζουμε για τη χώρα αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.

Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε άμεσα τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 330 έργα που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Οικονομία |

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 330 έργα που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 31 δισ. ευρώ περιέχει 108 επενδύσεις και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνοδεύονται από περισσότερα από 300 ορόσημα και στόχους που η χώρα πρέπει να υλοποιήσει ώστε να λαμβάνει τις δόσεις έως το 2026

Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορηγήσεις ύψους 1,43 εκατ. ευρώ για μουσεία, μουσική και θέατρο
Οικονομία |

Με 1,43 εκατ. ευρώ επιχορηγεί μουσεία, μουσική και θέατρο το υπουργείο Πολιτισμού

Οι επιχορηγήσεις αφορούν δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού, την ανάπτυξη ερευνητικού έργου στον τομέα της μουσικής και του θεάτρου και την ενίσχυση μουσικών δράσεων και μουσικών φεστιβάλ το 2021

Η ΕΚΤ απενοχοποιεί την παγκοσμιοποίηση
Διεθνή |

Η παγκοσμιοποίηση δεν ευθύνεται για τον πληθωρισμό, λέει η ΕΚΤ

Καθησυχαστική για τους πιθανούς κινδύνους από την άνοδο του πληθωρισμού παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαδραματίσει μόνο ένα μικρό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές της ΕΚΤ.