Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ελληνικού ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών για το reopening του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στις 13:15 ώρα Ελλάδας που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ το απόγευμα αναμένεται η τελική τιμολόγηση.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 9 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 0,99%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 0,91%.

Τα αντληθέντα κεφάλαια αναμένεται να κυμανθούν στα 2,5 δισ. ευρώ.  

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων