Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ένα οικονομικό πακέτο που θα αναβαθμίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να παράγουν προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών απέναντι στις κινεζικές εταιρείες. Ένα μέρος των κονδυλίων που εγκρίθηκαν θα διοχετευθούν στην παραγωγή ημιαγωγών.

Το νομοσχέδιο περί «Καινοτομίας και Ανταγωνισμού» εγκρίθηκε από την Γερουσία την Τρίτη, με ψήφους 65-32 και προβλέπει την ενεργοποίηση κεφαλαίων ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην παρούσα του μορφή, το πρόγραμμα θα παρέχει 52 δισεκατομμύρια δολάρια για την εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών, θα καλύπτει το 30% των κεφαλαίων του National Science Foundation ενώ άλλα 29 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μίας νέας διεύθυνσης εφαρμοσμένων επιστημών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Wall Street Journal.

Πέρα από τις προαναφερθείσες χρηματοδοτήσεις το USICA (U.S. Innovation and Competition Act) παρέχει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τον μετασχηματισμό πόλεων και περιοχών σε «τεχνολογικούς κόμβους». Αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και εγκαταστάσεις.

«Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, εδώ και γενιές. Θέτει τις ΗΠΑ στο μονοπάτι του να ηγηθεί του κόσμου στον τομέα των βιομηχανιών του μέλλοντος», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις σε ημιαγωγούς θέμα «εθνικής ασφάλειας», ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αφορούσε την καταπολέμηση των ανησυχιών που δημιουργεί η έλλειψη μικροτσίπ.

Η διαδικασία μετά την καταρχήν έγκριση προβλέπει ότι το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας, όπου αντιμετωπίζει μια ανταγωνιστική νομοθεσία, προτού καταλήξει στο γραφείο του Προέδρου Μπάιντεν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Νέος κώδικας κριτηρίων για μέλη ΔΣ ευρωπαϊκών τραπεζών
Διεθνή |

ΕΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια για τα μέλη ΔΣ των τραπεζών

Αυστηρότερα κριτήρια στην αξιολόγηση των μελών διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες επιδιώκει να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επαναξιολογήσουν την καταλληλότητα των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν
Αγορές |

Το αδιέξοδο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν πιέζει τη λίρα Τουρκίας

H απογοήτευση που προκάλεσε στην αγορά η αποτυχία της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο να υπάρξει διέξοδος για να ξεπερασθούν οι πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, προκάλεσε τη νέα σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας.