Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ένα οικονομικό πακέτο που θα αναβαθμίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να παράγουν προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών απέναντι στις κινεζικές εταιρείες. Ένα μέρος των κονδυλίων που εγκρίθηκαν θα διοχετευθούν στην παραγωγή ημιαγωγών.

Το νομοσχέδιο περί «Καινοτομίας και Ανταγωνισμού» εγκρίθηκε από την Γερουσία την Τρίτη, με ψήφους 65-32 και προβλέπει την ενεργοποίηση κεφαλαίων ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην παρούσα του μορφή, το πρόγραμμα θα παρέχει 52 δισεκατομμύρια δολάρια για την εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών, θα καλύπτει το 30% των κεφαλαίων του National Science Foundation ενώ άλλα 29 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μίας νέας διεύθυνσης εφαρμοσμένων επιστημών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Wall Street Journal.

Πέρα από τις προαναφερθείσες χρηματοδοτήσεις το USICA (U.S. Innovation and Competition Act) παρέχει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τον μετασχηματισμό πόλεων και περιοχών σε «τεχνολογικούς κόμβους». Αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και εγκαταστάσεις.

«Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, εδώ και γενιές. Θέτει τις ΗΠΑ στο μονοπάτι του να ηγηθεί του κόσμου στον τομέα των βιομηχανιών του μέλλοντος», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις σε ημιαγωγούς θέμα «εθνικής ασφάλειας», ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αφορούσε την καταπολέμηση των ανησυχιών που δημιουργεί η έλλειψη μικροτσίπ.

Η διαδικασία μετά την καταρχήν έγκριση προβλέπει ότι το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας, όπου αντιμετωπίζει μια ανταγωνιστική νομοθεσία, προτού καταλήξει στο γραφείο του Προέδρου Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή