Τα συνολικά έσοδα τριμήνου των βιομηχανιών που κατασκευάζουν τσιπ, σημείωσαν αύξηση – ρεκόρ και ανήλθαν σε 22,75 δισεκ. Δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της TrendForce που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τα τσιπ χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων, από αυτοκίνητα και κονσόλες παιχνιδιών, έως πλυντήρια ρούχων και οδοντόβουρτσες. Είναι κάτι σαν το «αίμα στο σώμα» της παγκόσμιας οικονομίας και ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία πολλών εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κόσμου. Ωστόσο, εδώ και καιρό σημειώνεται μεγάλη έλλειψη η οποία εκτιμάται ότι ίσως κρατήσει αρκετά χρόνια.

«Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για διάφορες τελικές συσκευές, οι κατασκευαστές αυξάνουν τις δραστηριότητες προμήθειας εξαρτημάτων τους και, ως εκ τούτου, η βιομηχανία καταγράφει μεγάλη έλλειψη από το 2020» σημειώνει η αναλύτρια της TrendForce, Τζοάν Τσιάο, όπως αναφέρει το CNBC.

Περίπου το 57% των εσόδων από κατασκευή τσιπ σε όλο τον κόσμο το τελευταίο τρίμηνο προήλθε από έναν ταϊβανέζικο κατασκευαστή τσιπ: την εταιρεία TSMC ή Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation.

Η εταιρεία με έδρα την Ταϊπέι σημείωσε αύξηση των εσόδων της στα 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, μια αύξηση 2% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την TrendForce, η οποία ανέλυσε πόσο πούλησε κάθε ένα ξεχωριστό τσιπ που κατασκευάζει η εταιρεία.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει ότι θέλουν να είναι πιο ανεξάρτητες όσον αφορά τους ημιαγωγούς, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων τσιπ κατασκευάζονται στην Ασία.

Τα τσιπ της TSMC

Τα τσιπ της TSMC μεγέθους 7, 12 και 16 νανομέτρων (nm) είναι οι κύριοι οδηγοί εσόδων της εταιρείας, σύμφωνα με το TrendForce.

«Τα έσοδα από την κατασκευή των τσιπ 7nm συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό χάρη στις παραγγελίες των AMD, MediaTek και Qualcomm», δήλωσε η Τσιάο, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23% το τελευταίο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα για τσιπ 12nm και 16nm έχουν «αυξηθεί λόγω της ζήτησης που σχετίζεται με τους πομποδέκτες 5G RF (ραδιοσυχνότητα) της MediaTek και τα μηχανήματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Bitmain», πρόσθεσε η TrendForce, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι πωλήσεις των μικρότερων και πιο καινοτόμων τσιπ 5nm της TSMC σημείωσαν τριμηνιαία μείωση, δήλωσε η Τσιάο, προσθέτοντας ότι ο κύριος λόγος είναι επειδή η Apple (ο μεγαλύτερος πελάτης 5nm της TSMC) «εισήλθε σε περίοδο που σταματά την παραγωγή συσκευών».

Η καταιγίδα χτύπησε και τη Samsung

Ο κολοσσός της Νότιας Κορέας Samsung σημείωσε πτώση των εσόδων από τσιπ κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο, στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τσιάο είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι μια πολύ ισχυρή χειμερινή καταιγίδα τον Φεβρουάριο στο Τέξας προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο Ώστιν και ανάγκασε τη Samsung να σταματήσει προσωρινά να παράγει τσιπ σε ένα από τα εργοστάσιά της στην πολιτεία.

Η United Microelectronics Corporation, μια άλλη εταιρεία της Ταϊβάν, σημείωσε αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων της κατά 5% το τρίμηνο, σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η SMIC της Κίνας σημείωσε αύξηση 15% στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η TrendForce αναμένει από οι εταιρείες παραγωγής τσιπ να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων τους καθώς οι τιμές των τσιπ που παράγουν συνεχίζουν να αυξάνονται και η ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα τριμήνου των 10 κορυφαίων βιομηχανιών τσιπ θα «φτάσουν για άλλη μια φορά σε ιστορικό υψηλό» επιτυγχάνοντας αύξηση 1-3% για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία