To 2020 αποτέλεσε χρονιά συρρίκνωσης για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Private Equity Funds) καθώς, λόγω της πανδημίας Covid-19, η παγκόσμια αγορά περιορίστηκε και οι συνολικές εξαγορές εταιρειών ή περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά 28% φτάνοντας τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται από την Grant Thornton.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, όταν η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας ήταν στα υψηλότερα επίπεδα και υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ λόγω των επερχόμενων εκλογών, η δραστηριότητα των Private Equities ήταν χαμηλή.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας της αγοράς είναι ότι το 2ο τρίμηνο του 2020, τα Private Equities ενεπλάκησαν σε εξαγορές συνολικού ύψους 201,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (η χειρότερη επίδοση από το 2013 όταν η παγκόσμια κρίση χρέους βρισκόταν στο ζενίθ), ενώ η έξοδος τους από είδη υπάρχουσες επενδύσεις καθυστέρησε σημαντικά λόγο της αβεβαιότητας που επικρατούσε στην αγορά σε όλο το 2020.

Τα δεδομένα μετά την Covid-19 εποχή

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν, και το τέλος της πανδημίας διαφαίνεται εντός του 2021, η δραστηριότητα των Private Equities δείχνει να ανακάμπτει με το 3ο τρίμηνο του 2020 να καταγράφει συναλλαγές ύψους $ 270,2 δισεκατομμυρίων και το 4ο τρίμηνο συναλλαγές ύψους 292,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (η ταχύτερη ανάκαμψη εντός εξαμήνου από το 2009) και η αγορά αναμένει επιπλέον σημαντική ανάκαμψη καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της White & Case, η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως προσέγγισε και πάλι τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την Akin Gump τα Private Equities διαθέτουν αδιάθετα κεφάλαια ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων, ενώ σύμφωνα με την PitchBook αναμένεται να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση άνω των 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός του 2021 (υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί).

Επιπλέον το 2020 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Vehicles ή SPACs) – συγκεκριμένα συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 81 δισεκατομμυρίων (6 φορές περισσότερα από ότι το 2019). Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την αισιοδοξία αναφορικά με το πολιτικό και υγειονομικό περιβάλλον αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συνεπώς σε υψηλότερες αποτιμήσεις μέσα στο 2021.

Οι εκτιμήσεις για το 2021

Η ανασφάλεια που προήλθε από τη πανδημία Covid-19 δημιούργησε έντονη μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πολλαπλάσια στα οποία ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές το 2020.

Σύμφωνα με την PitchBook τα μέσα πολλαπλάσια υποχώρησαν από 10,7x EBITDA το Q1 2020 σε 8,2x στο Q2, ενώ ανέκαμψαν σημαντικά σε 12,4x το Q3 και υποχώρησαν ξανά στο 8,3x το Q4 μετά την εξάπλωση του 2ου κύματος της πανδημίας. Πάντως σύμφωνα με την PitchBook αναμένεται σημαντική αύξηση των αποτιμήσεων στο 2021 ενώ αναμένονται αποτιμήσεις άνω του 20x EBITDA για πάνω από το 20% των συναλλαγών που θα λάβουν χώρα εντός του τρέχοντος έτους και έντονη χρήση μόχλευσης στις συμφωνίες εξαγορών κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων, των αυξημένων καταθέσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και τα διάφορα κρατικά πακέτα ανάκαμψης που έχουν δρομολογηθεί να δοθούν σε ΕΕ και ΗΠΑ κυρίως προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω, το 2021 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό έτος για συγχωνεύσεις και εξαγορές λόγω του συσσωρευμένου κεφαλαίου στις αγορές, των χαμηλών επιτοκίων και της διάχυτης πλέον αισιοδοξίας για το οικονομικό, πολιτικό και υγειονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μεγαλύτερο όφελος από τη διαφαινόμενη ένταση της δραστηριότητας εξαγορών αναμένεται να έχουν οι εταιρείες και κλάδοι που επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως αυτοί των ιατρικών υπηρεσιών, της φαρμακοβιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive