Την Πράξη «Ήφαιστος» για τη στοχευμένη αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών σε 45 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Πράξη «Ήφαιστος» υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και αφορά στα ακόλουθα:

  •  αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων των ιδρυμάτων στα κτήρια και στον ευρύτερο χώρο τους (campus) και της πρόσβασής τους στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ,
  •  προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στους χώρους των ιδρυμάτων,
  •  εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών επικοινωνίας των ιδρυμάτων μέσω δικτύου,
  •  αυτοματοποίηση στη διαχείριση και λειτουργία των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών,
  •  υποστήριξη επιλεγμένων φορέων στη διαχείριση / λειτουργία των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών,
  •  ασύρματη δικτύωση 8 φοιτητικών εστιών και διασύνδεση αυτών με το δίκτυο της ΕΔΥΤΕ,
  •  βελτίωση της πρόσβασης επιλεγμένων εστιών στα δίκτυα των ιδρυμάτων, με νέες ραδιοζεύξεις υψηλής χωρητικότητας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης, έπειτα από ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και σε συνέχεια επιτυχούς έκβασης του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφτηκε σύμβαση με την ένωση των εταιρειών Cosmos Business Systems και Δυναμική Πληροφορική για την προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού και ενδοκτηριακών και διακτηριακών καλωδιώσεων οπτικών ινών για την αναβάθμιση των δικτύων 45 ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η ολοκλήρωση της Πράξης «Ήφαιστος» θα προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας απρόσκοπτη πρόσβαση στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ σε ταχύτητες gigabit και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφορικής. Μέσω της αυτοματοποίησης στη διαχείριση και λειτουργία των ενσύρματων και ασύρματων δικτυακών υποδομών, αναμένεται να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα των δικτύων των ιδρυμάτων που συνδέονται στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον, με την Πράξη επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια και μακροχρόνια συντήρηση των υποδομών, καθώς και στη χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Τέλος, αναμένεται να διευκολυνθούν οι καθημερινές εργασίες των φοιτητών, ερευνητών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων και των ερευνητικών φορέων και να ενισχυθεί η δυνατότητα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για προηγμένη επιστημονική έρευνα και συνεργασίες με διεθνείς ομάδες.

Η Πράξη υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News