Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει απαντήσεις εκ μέρους της Apple για θέματα που αφορούν την παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού, ήδη έχει ξεκινήσει διερευνητική διαδικασία και για το θέμα των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα λεγόμενα «έξυπνα σπίτια». Η σχετική προκαταρκτική έκθεση της Ένωσης για το IoT, το «διαδίκτυο των πραγμάτων», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχουν πρακτικές κατά του ανταγωνισμού από μικρό αριθμό εταιρειών.

«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα για αυτόν τον τομέα, ανησυχούσαμε ότι ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αυτού που αποκαλούμε gatekeepers (πορτιέρηδες)», δήλωσε Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. «Ανησυχούσαμε ότι οι εταιρείες του χώρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να βλάψουν τον ανταγωνισμό, εις βάρος των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων και των καταναλωτών», συμπληρώνει.

«Από τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, φαίνεται ότι πολλοί στον τομέα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας», συνέχισε η Βεστάγκερ για να σημειώσει ότι «απαιτείται δίκαιος ανταγωνισμός για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες του IoT για τους καταναλωτές, στην καθημερινή τους ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκαταρκτική έκθεση δεν αναφέρει ότι κάποια εταιρεία, παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ περί ανταγωνισμού. Αντίθετα, λέει ότι «άλλες εταιρείες» ανέφεραν ότι η Amazon, η Google και σε μικρότερο βαθμό η Apple έχουν ήδη αναδειχθεί στους κύριους ανταγωνιστές στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων, σε όλες τις καταναλωτικές κατηγορίες του IoT, επισημαίνει ότι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών είναι η έλλειψη ικανότητας ανταγωνισμού με την Google, την Amazon και την Apple», αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτοί οι παίκτες έχουν καταστεί οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας έχοντας δημιουργήσει τα δικά τους οικοσυστήματα εντός και εκτός του καταναλωτικού τομέα του IoT συνδυάζοντας τα δικά τους και ενσωματώνοντας προϊόντα και υπηρεσίες τρίτων, σε ένα επώνυμο brand με μεγάλο αριθμό χρηστών», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθώντας την αρχική διαβούλευση, η ΕΕ ανησυχεί για την προώθηση της «διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων», την οποία περιγράφει ως «σημαντική καθώς επιτρέπει στους χρήστες να χτίσουν οικοσυστήματα IoT με ετερογενή προϊόντα, βελτιώνοντας την επιλογή των καταναλωτών και αποτρέποντας τον αποκλεισμό των προϊόντων ενός συγκεκριμένου παρόχου».

Έχοντας ζητήσει απαντήσεις από εταιρείες κατά τη διάρκεια της έρευνας για την προκαταρκτική έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά πλέον δημόσια διαβούλευση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να υποβάλουν σχόλια έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. «Αυτή η ανάλυση θα τροφοδοτήσει τη μελλοντική μας κανονιστική δράση», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI