Η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να χαράξει μια οικονομική πολιτική με ευνοϊκότερους όρους. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η τεράστια ζήτηση που εκδηλώθηκε  για την απόκτηση ελληνικού 10ετούς άγγιξε τα 30 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί το δεύτερο ιστορικό ρεκόρ της χώρας μας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των φετινών εκδόσεων στα 11,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ουσιαστικά το φετινό ετήσιο στόχο.

Τούτων δοθέντων και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετα κοντά στα 2,5 δις. ευρώ από το πρόγραμμα SURE συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις «εξόδους» στις αγορές και κατά τους επόμενους μήνες. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εκδώσει και νέο ομόλογο (ή ομόλογα), με σκοπό να καλυφθεί και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους

Στις 18 Ιουνίου, που είναι η ημερομηνία εκκαθάρισης του ομολόγου, το δημόσιο ταμείο εκτιμάται ότι θα έχει πάνω από 34 δις. ευρώ, κάτι το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η υπερπροσφορά χρήματος προς την Ελλάδα διασφαλίζει και το ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρχικά, προβλεπόταν ότι η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί με ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 25 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή προκύπτει πως  η χρονιά θα ολοκληρωθεί με τον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου να περιέχει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης, από τις αρχές της πανδημίας έχουν φτάσει ήδη στα 41 δισ. ευρώ, ενώ υπολείπονται περί τα 4,5 δισ. ευρώ για ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο.

Παράλληλα, για το β΄ εξάμηνο δρομολογείται και η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα αγγίξει συνολικά τα 7,9 δισ. ευρώ (4 δις. ευρώ το καλοκαίρι και 3,9 δις. ευρώ αργότερα).

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι από άποψη εισροής χρημάτων στην Ελλάδα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFΑs και τα SMPs, με την πρώτη δόση να εγκρίνεται στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και τη δεύτερη στο τέλος του χρόνου.

Πρόωρη εξόφληση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις πρόωρης εξόφλησης και άλλων «ακριβών» τμημάτων (όπως του ΔΝΤ) του ελληνικού χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των διμερών δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου είναι ένα από τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι αγορές θα λάβουν ένα ακόμη πολύ θετικό μήνυμα από την Ελλάδα, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα συγκρατήσει κατά ένα μικρό ποσοστό την αύξηση του ελληνικού χρέους.

Βασικό ζήτημα παραμένει η απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή και εξαιτίας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο λόγος ύπαρξης των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων είναι να μην υπάρξουν αναταραχές κατά το χρονικό διάστημα που δεν θα είναι πλέον ενεργό το πρόγραμμα της ΕΚΤ και ταυτόχρονα η Ελλάδα δεν θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα για τους τίτλους της.

Σε χρηματοδοτικούς όρους, η χώρα φαίνεται ότι αφήνει πίσω της τα δύσκολα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων