Τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η σημαντική αύξηση στις τιμές και οι ελλείψεις στα δομικά υλικά μπορεί να υπονομεύσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, κρούουν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο εν λόγω κλάδος, ο οποίος αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής οικονομικής παραγωγής στην ΕΕ, αναμένεται να λάβει ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των προωθούμενων έργων υποδομής.

Ωστόσο, το κόστος των υλικών, από μέταλλο και ξύλο μέχρι σκυρόδεμα και χαλκό, καταγράφει εκρηκτική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, με δεδομένο ότι οικονομική ανάκαμψη έχει προκαλέσει κατασκευαστική έξαρση,

Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να παράσχουν τις προμήθειες νωρίτερα από το τέλος του έτους, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην προμήθεια των υλικών και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις,

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικοδομικών Επιχειρήσεων (FIEC), το κόστος ασφάλτου αυξήθηκε κατά 15% μόνο σε τρεις μήνες, το κόστος τσιμέντου αυξήθηκε κατά 10% σε ένα μήνα και η αύξηση για το κόστος του ξύλου ήταν πάνω από 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, για περιπτώσεις καθυστερήσεων προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις στους κατασκευαστές, ενώ οι εργολάβοι  συχνά καλούνται να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος, μόλις αυτό προκύψει.

Ο Domenico Campogrande, γενικός διευθυντής της FIEC, προειδοποίησε ότι η αύξηση στις τιμές και οι πρόσθετες καθυστερήσεις, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα κεφάλαια που θα διατεθούν από την ΕΕ. Με λίγα λόγια μπορεί να χρήματα που θα διατεθούν για συγκεκριμένα έργα, να μην φτάσουν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σημαντικές αποκλίσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Σε επιστολή της προς το European Fee, η FIEC σήμανε «συναγερμό» για την αύξηση των τιμών και τις ελλείψεις, τονίζοντας ότι αυτές οι παράμετροι απειλούν τον κλάδο και κατ’επέκταση τα εθνικά σχέδια στήριξης.

Στην Ιταλία – που είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος των χρημάτων από τις Βρυξέλλες – η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότησή της στην ΕΕ για την κατασκευή νέων υποδομών τα επόμενα 5 χρόνια. Ωστόσο, ο κλάδος έχει προειδοποιήσει τους κυβερνώντες για τους κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές