Μια ιδιαίτερα ευοίωνη εικόνα αναφορικά με την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ παρουσίασε σε δηλώσεις του στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν, επισημαίνοντας πως οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν… απελευθερωθεί καθώς η οικονομία ανοίγει σταδιακά αφήνοντας πίσω της τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μόινιχαν οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 20% μέχρι τώρα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ήτοι δηλαδή προ της πανδημίας, και μάλιστα με τη χρονιά να βρίσκεται ακόμη στο μέσον της.

«Ο κόσμος λαμβάνει πολλά χρήματα από τα πακέτα στήριξης και τα ξοδεύει… Ο δείκτης ανεργίας υποχωρεί, καθώς ο κόσμος επιστρέφει στις δουλειές του. Ο κόσμος πηγαίνει στα πάρκα αναψυχής, ταξιδεύει, βγαίνει για φαγητό έξω. Βλέπουμε πως τα πάντα έχουν ανοίξει» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως με την επικύρωση του πακέτου στήριξης Μπάιντεν, το Μάρτιο, το συνολικό ποσό στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από την πανδημία ανήλθε σε 5 τρισ. δολάρια, ένα τεράστιο ποσό που βοήθησε τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες να κρατηθούν ζωντανοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλες οι κατηγορίες δαπανών να βελτιωθούν, με μόνη εξαίρεση τα ταξίδια που παραμένουν κατά περίπου 15% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019.

Τα επιδόματα από τα πακέτα στήριξης και τα επιπλέον επιδόματα ανεργίας αύξησαν σημαντικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κ. Μοίνιχαν τραπεζικοί λογαριασμοί που διέθεταν περίπου 1.000-2.000 δολάρια βρίσκονται πλέον έξι και επτά φορές πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πανδημίας. Οπότε είναι λογικό και επόμενο ο κόσμος τώρα να αρχίσει σταδιακά να ξοδεύει τα χρήματα αυτά…

Πάντως, σε μια εποχή που το ζήτημα των κυβερνοαπειλών και κυβερνοεπιθέσεων έχει έρθει στο προσκήνιο είναι ενδιαφέρον πως, σύμφωνα με τον CEO της BoA, οι δαπάνες για κυβερνοασφάλεια αυξήθηκαν κάθετα από τα 300 εκατ. δολάρια ετησίως που ήταν λίγα χρόνια σε πάνω από 1 δισ. δολάρια φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή