Οι νέοι δείκτες απασχόλησης αποδεικνύουν τη σφιχτή αγορά εργασίας εξαιτίας της έλλειψης προσφοράς, και όχι μόνο λόγω των αυξημένων επιδομάτων απασχόλησης.

Στη μηνιαία έρευνα για τις μικρές επιχειρήσεις, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) δήλωσε ότι ο δείκτης απασχόλησης, που είναι δύσκολο να καλυφθεί από νέες θέσεις εργασίας, αυξήθηκε τον Μάιο καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ. Αυτό είναι το τέταρτο συνεχόμενο μηνιαίο ρεκόρ για τον δείκτη, με το 48% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν νέες θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλύψουν.

Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο: Τα σχέδια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κατά τους επόμενους τρεις μήνες, αυξήθηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προέβλεπαν μια συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης, δεδομένου του ότι η οικονομία ανοίγει ξανά και οι καταναλωτές ξοδεύουν μετρητά, κάτι που δεν συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένας τρόπος βελτίωσης των προσλήψεων είναι, φυσικά, η αύξηση των μισθών. Οι επιχειρήσεις έχουν προβεί σε τέτοιες αυξήσεις. Όπως έδειξε η έκθεση για την απασχόληση της περασμένης εβδομάδας, οι μέσες ωριαίες αποδοχές συνέχισαν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Η κατά 0,5% αύξηση που παρατηρήθηκε τον Μάιο, παρά τον συνθετικό αντίκτυπο, που πραγματικά επηρεάζει τον υπολογισμό (καθώς σε περισσότερους χαμηλόμισθους αυξάνεται η μισθοδοσία), ακολουθήθηκε από αύξηση 0,7% τον Απρίλιο.

Αυτοί οι μισθοί δεν περιλαμβάνουν μπόνους. Ο Luke Pardue, οικονομολόγος στον πάροχο μισθοδοσίας Gusto, αναφέρει ότι το 10,5% όλων των μισθών, που εκδόθηκαν τον Μάιο του 2021, περιείχαν μπόνους, με αύξηση 35% σε σχέση με τον Απρίλιο και 50% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Μεταξύ Φεβρουαρίου μέχρι και Μαΐου, τα μπόνους αυξήθηκαν κατά 90% έναντι της ίδιας περιόδου του 2019, πριν από την πανδημία, αναφέρει ο Pardue.

Ενώ οι μικρές επιχειρήσεις αυξάνουν τις αποζημιώσεις τους, ώστε να προσελκύσουν εργαζόμενους, η έκθεση του NFIB, τον Μάιο, αναφέρει ότι συχνά  οι επιχειρήσεις «κλέβουν» εργαζόμενους από άλλες εταιρείες και δεν επιλέγουν κάποιον που κάθεται σπίτι. Οι εργοδότες σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να λένε ότι το ομοσπονδιακό εβδομαδιαίο συμπλήρωμα των 300 $ στα κρατικά επιδόματα ανεργίας είναι αυτό που κρατά τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Στο σημείο που οι παροχές αυτές εξηγούν την έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι επενδυτές θα πρέπει να παρατηρήσουν σημάδια ανακούφισης από τον επόμενο μήνα, καθώς περισσότερες από 24 πολιτείες έχουν επιλέξει να εξαιρεθούν από την πρόσθετη αμοιβή πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, είναι επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργασίας εξηγείται εξ ολοκλήρου από τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας και, ως εκ τούτου, θα εξαφανισθεί μόλις σταματήσει η πρόσθετη αμοιβή. Εκτός από την απειλή του κορωνοϊού και του κλεισίματος του σχολείων, που το NFIB τα αναγνωρίζει ως πρόσθετα εμπόδια στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, υπάρχουν και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στις ΗΠΑ μειώνεται, αναφέρει ο Gad Levanon, οικονομολόγος στο The Conference Board. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος στη σύγκλιση απόψεων ότι η έλλειψη εργασίας, και επομένως ο μισθωτός πληθωρισμός, είναι προσωρινοί και θα επιλυθούν τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει, επίσης, η τάση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες ενισχύονται από την πανδημία, (η αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό για εκείνους των 55 και άνω δεν έχει αλλάξει πολύ, καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά) και η ιδέα ότι η πανδημία ώθησε πολλούς νέους ενήλικες να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους, άρουν την αναγκαιότητα για ορισμένους να ξαναπιάσουν δουλειά.

Και να μην αναφέρουμε στο αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων, τη μείωση της μετανάστευσης και το γεγονός ότι οι μεγάλοι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon.com (AMZN), έχουν αυξήσει τους μισθούς τους, υποδηλώνοντας, έτσι, ότι υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν προκαλέσουν πληθωρισμό πέραν των ελκυστικών αμοιβών άνεργων.

Η έρευνα για τις νέες θέσεις εργασίας του Labor Department’s Job Openings και του Labor Turnover Survey, που κυκλοφόρησαν επίσης την Τρίτη, τονίζουν το θέμα αυτό.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν από τα νέα υψηλά ρεκόρ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Jolts. Όπως σημειώνει η Lydia Boussour της Oxford Economics, η ζήτηση εργατικού δυναμικού δεν περιορίζεται στους τομείς με χαμηλότερες αποδοχές. Η μεταποιητική βιομηχανία σημείωσε άλμα, παρά την πρόκληση από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, και οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες ήταν μεταξύ των τομέων που σημείωσαν ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο