Με αφορμή την σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία αναφορικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ (18% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ ) και ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος, μετά την Κίνα, για εισαγωγές αγαθών στην ΕΕ (12% του συνόλου των εκτός ΕΕ εισαγωγές).

Μικρή ενίσχυση στο εμπορικό πλεόνασμα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το περασμένο έτος το εμπόριο δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία COVID-19, με σημαντικές μειώσεις τόσο για τις εξαγωγές εκτός ΕΕ (-9% σε σύγκριση με το 2019) όσο και για τις εισαγωγές (-12%). Το εμπόριο της ΕΕ με τις ΗΠΑ επηρεάστηκε επίσης: οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Εισαγωγές και εξαγωγές ανά κλάδο

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2020, κυριάρχησαν τα από «μηχανήματα και οχήματα», «χημικά» και «άλλα βιομηχανικά προϊόντα», τα οποία μαζί αντιστοιχούσαν στο 88% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες κυριάρχησαν επίσης στις εισαγωγές, αποτελώντας το 80% των εισαγωγών της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Σε πιο λεπτομερές επίπεδο, οι μεγαλύτερες τρεις υποκατηγορίες στις εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν «φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα» » και «αυτοκίνητα και οχήματα».

Στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι τρεις μεγαλύτερες υποκατηγορίες ήταν «φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα», «κινητήρες, κινητήρες (μη ηλεκτρικοί)» και «αεροσκάφη και συναφής εξοπλισμός».

Γερμανία: κύριος εμπορικός εταίρος με τις ΗΠΑ

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών εκτός ΕΕ από τις ΗΠΑ το 2020 ήταν η Γερμανία (50,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (39,8 δισεκατομμύρια ευρώ), τη Γαλλία (24,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και το Βέλγιο (24,3 δισεκατομμύρια ευρώ) .

Η Γερμανία ήταν επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών εκτός ΕΕ στις ΗΠΑ (104,1 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από απόσταση από την Ιρλανδία (47,7 δισεκατομμύρια ευρώ), την Ιταλία (42,5 δισεκατομμύρια ευρώ), τη Γαλλία (32,7 δισεκατομμύρια ευρώ), τις Κάτω Χώρες (€ 26,4 δισεκατομμύρια) και το Βέλγιο (26,0 δισεκατομμύρια ευρώ).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τα δύσκολα ερωτήματα για την Τράπεζα της Αγγλίας και το επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο
Διεθνή |

Τα δύσκολα ερωτήματα για την Τράπεζα της Αγγλίας και το επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο

Το συμβούλιο, κατά την αυριανή συνεδρίαση του, δεν θα αλλάξει στρατηγική, όμως θα τεθεί πιεστικά η συζήτηση για την έναρξη του tapering, καθώς ο πληθωρισμός κινείται ήδη επί τρεις μήνες εκτός προβλέψεων, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την ορθότητα των προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών

General Motors – Κάτω από τις προβλέψεις οι επιδόσεις της για το β’ τρίμηνο
Διεθνή |

General Motors – Κάτω από τις προβλέψεις οι επιδόσεις της για το β’ τρίμηνο

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 34,17 δισ. δολάρια αντί των 30,9 δισ. που αναμενόταν, ωστόσο τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,97 δολάρια αντί των 2,23 δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές

Capital Economics – «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το γ’ τρίμηνο
Διεθνή |

Capital Economics – «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το γ’ τρίμηνο

Οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, οι δαπάνες ενισχύονται, η ανεργία υποχωρεί, με μόνο μελανό σημείο τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει μεν βελτιωθεί αλλά δεν έχει φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα διτηρώντας μια εικόνα ανάκαμψης δύο ταχυτήτων

ΗΠΑ – Απρόοπτη «βουτιά» στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα
Διεθνή |

Απρόοπτη «βουτιά» στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έκθεση ADP, οι ιδιώτες εργοδότες προσέθεσαν μόλις 330.000 θέσεις εργασίας, πολύ χαμηλότερα από τις 680.000 θέσεις τον Ιούνιο, αλλά και πολύ κάτω από τις 653.000 θέσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Συσσωρεύονται προβλήματα για τις κινεζικές εξαγωγές
Διεθνή |

Τα logistics μπλοκάρουν τον κινέζικο δράκο

Οι κινεζικές επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει διεθνές πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση στο φθηνό κόστος μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας, όμως αυτό το πλεονέκτημα γίνεται σήμερα μειονέκτημα καθώς η πανδημία και οι εμπορικές εντάσεις προκαλούν διαταραχή στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες

Aεροπορικές – Προσδοκούν ανάκαμψη επαγγελματικών ταξιδιών το φθινόπωρο
Διεθνή |

Οι αερομεταφορείς προσδοκούν ανάκαμψη επαγγελματικών ταξιδιών το φθινόπωρο

Τα τουριστικά ταξίδια συνήθως μειώνονται όταν τελειώνει το καλοκαίρι, ενώ οι επαγγελματίες ξεκινούν τώρα τα ταξίδια τους. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αλλαγή φέτος είναι ένα σημαντικό τεστ για τις αεροπορικές εταιρείες