Η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου, με τις πρώτες δοκιμές του project να σχεδιάζεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

Το όχημα θα βασίζεται στη νέα έκδοση του Land Rover Defender και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της JLR να επιτύχει το στόχο των μηδενικών εκπομπών των οχημάτων της έως το έτος του 2036. Οι δοκιμές του οχήματος θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως η κατανάλωση καυσίμου και οι δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου.

Σε σχετική ανακοίνωσή, η εταιρεία – η οποία ανήκει στην Tata Motors – περιέγραψε τα ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου ως ένα «στο ταξίδι προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές των οχημάτων».

Καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων και να αυξήσουν την ποιότητα του αστικού αέρα, τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι φαίνεται να αλλάζουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, σκοπεύει να σταματήσει την πώληση νέων οχημάτων ντίζελ και βενζίνης από το 2030. Από το έτος 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από τις εξατμίσεις τους.

Εταιρείες όπως η JLR προσπαθούν, αργά αλλά σταθερά, να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η  Jaguar θα διαθέτει μόνο ηλεκτρικά μοντέλα από το έτος 2025. Η επιχείρηση δήλωσε επίσης ότι το τμήμα της Land Rover θα κυκλοφορήσει έξι «καθαρές ηλεκτρικές παραλλαγές» τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο «ρόλος του υδρογόνου»

Το υδρογόνο μπορεί να «αποθηκεύσει και να παραδώσει χρήσιμη ενέργεια», σύμφωνα με το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE). Έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Παραδείγματα χρήσης του στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνουν λεωφορεία υδρογόνου σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Αμπερντίν, ενώ αεροπλάνα κυψελών καυσίμου υδρογόνου έχουν επίσης πετάξει τα τελευταία χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη βιομηχανία μεταφορών και παράλληλα με τα ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο Ralph Clague, επικεφαλής κυψελών υδρογόνου και καυσίμου της Jaguar Land Rover.

Η Jaguar Land Rover δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που εξετάζει υδρογονοκίνητα οχήματα. Άλλοι κατασκευαστές που έχουν εντρυφήσει στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου είναι η Toyota και η Honda, ενώ μικρότερες εταιρείες όπως η Riversimple εργάζονται επίσης σε αυτοκίνητα με υδρογόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green