Μπορείτε να θεωρήσετε αυτή τη συνάντηση, ως τη συνάντηση που αρχίσαμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αυτό δήλωσε με λίγα λόγια ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Πρότεινε ωστόσο, ότι θα πρέπει πλέον να αποσυρθεί η ρητορική αυτή καθώς έχει πλέον «εκπληρώσει τον σκοπό της».

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed θα ενημερώσει εκ των προτέρων προτού ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με το tapering, προσθέτοντας ότι το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Fed σύμφωνα με την, η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα ρτο 2023, νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το κύριο επιτόκιό της στο εύρος από 0 έως 0,25 τοις εκατό, στο οποίο διατηρείται από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται τον Μάρτιο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι τα τρέχοντα επιτόκια θα διατηρηθούν μέχρι τουλάχιστον το 2024, ωστόσο πλέον η απόφαση αυτή μετατοπίζεται για το 2023, με μάλιστα δύο αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, σηματοδοτώντας την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας για ταχύτερη μετάβαση σε πλήρη ανάκαμψη και αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων της Fed προβλέπει αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7% φέτος, έναντι 6,5% τον Μάρτιο, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 4,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% φέτος, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, πριν μειωθεί στο 2,1% το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή