Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 2,1%, υπερβαίνοντας τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας που ήταν 2,0% για τον Μάιο. Όπως όλα δείχνουν, η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί περαιτέρω καθώς η χώρα ανοίγει εκ νέου την οικονομία της σε περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά το τελευταίο lockdown λόγω κορωνοϊού.

Η ανοδική πορεία των τιμών τον Μάιο σε σχέση με το 1,5% του Απριλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σύγκριση με τις τιμές του Μαΐου 2020, όταν η χώρα βρισκόταν στο πρώτο σκληρό lockdown, ειδικά όσον αφορά προϊόντα όπως ρούχα, καύσιμα αυτοκινήτων, παιχνίδια και φαγητά σε πακέτο, όπως αναφέρει το CNBC.

Μια δημοσκόπηση του Reuters για οικονομολόγους εκτιμούσε αύξηση του πληθωρισμού στο 1,8%.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αξιολογούν τους κινδύνους μιας συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 5,0% τον Μάιο, ο υψηλότερος εδώ και σχεδόν 13 χρόνια, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να προτείνει ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 6 τρισ. δολαρίων.

Ο Τζακ Λέσλι, οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών από 0,3% το Νοέμβριο στο 2,1% τον Μάιο αντιπροσώπευε την ταχύτερη αύξηση σε ένα εξάμηνο από τότε που η στερλίνα κατέρρευσε μετά την οικονομική κρίση 2008-09.

«Αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετικές – και πουθενά τόσο μεγάλες – όσο αυτές που προκαλούν έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Λέσλι.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να φτάσει το 2,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου μετά τα Lockdown λόγω κορωνοϊού και οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων ευμετάβλητων στοιχείων, αυξήθηκε σε 2,0% σε 12 μήνες έως τον Μάιο, ανέφερε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και οι περισσότεροι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και ότι δεν απαιτείται η κεντρική τράπεζα να περιορίσει τα τεράστια προγράμματα ενίσχυσης που «τρέχει». Μάλιστα αναμένεται να αφήσει την πολιτική της αυτή αμετάβλητη ως τις 24 Ιουνίου, όπου προγραμματίζεται η επόμενη συνεδρίασή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...