H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε ήδη την ετυμηγορία της και η Fed αναμένεται να το πράξει την Τετάρτη: Ο πληθωρισμός ενισχύεται, μας ανησυχεί, αλλά οι πιέσεις είναι παροδικές.

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται να παρέμβουν με πιο σφικτή νομισματική πολιτική προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές, χτίζοντας το αφήγημα ότι η τάση αυτή είναι παροδική.

Αν και υπάρχουν φωνές, κυρίως στους κόλπους της Fed, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η πλειοψηφία εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική στήριξης.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία, που ανακοινώνονται δείχνουν ότι τιμές κινούνται ανοδικά, και μάλιστα τις περισσότερες φορές σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν οι αναλυτές.

Στην Ευρώπη, αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην ζώνη του ευρώ, την Πέμπτη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφθασε στο 2,5% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 27,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35,4%, ενώ και όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ενοίκια, κατέγραψαν ανατιμήσεις .

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Die Welt», οι περσινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονταν στην κρίση του κορωνοϊού. «Τώρα η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται και πάλι δυναμικά», επισημαίνει η εφημερίδα». Επιπλέον, τα ορυκτά καύσιμα έχουν επιβαρυνθεί από την αρχή του έτους με 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, στοιχείο το οποίο τα καθιστά ακριβότερα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς που επικαλείται η Welt, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το β΄εξάμηνο του έτους. «Σε μερικούς μήνες, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη και στο 4%»

Αλλά και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε σε 15μηνο υψηλό τον Μάιο.

O πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% από 1,2% τον Απρίλιο.

Η ετήσια αύξηση προκλήθηκε -σε μεγάλο βαθμό- από την αύξηση 11,7% στις τιμές της ενέργειας.

Στις ΗΠΑ

Αύξηση-ρεκόρ σημείωσαν οι Τιμές Παραγωγού στις ΗΠΑ κατά το Μάιο. Η συγκεκριμένη άνοδος σε ετήσια βάση, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται εδώ και 11 χρόνια στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8%, υπερβαίνοντας την εκτίμηση του Dow Jones για 0,6%.

Αυτές οι υψηλές πιέσεις στις τιμές σημειώθηκαν εν μέσω μιας έντονης πτώσης στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν 1,3% τον Μάιο, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,6%.

Στο θέμα που απασχολεί τις Κεντρικές Τράπεζες αναφέρεται και μελέτη της υπηρεσίας Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Πειραιώς

Η μελέτη αναφέρεται στην διάσταση απόψεων που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταξύ των προθέσεων και της επιχειρηματολογίας των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών (κατά βάση της αμερικανικής FED και δευτερευόντως της ΕΚΤ) αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου οι οικονομίες όχι μόνο να επανέλθουν σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ αλλά και να συναντήσουν την πρότερη αναπτυξιακή δυναμική τους και των αγορών.

Πίσω από αυτή τη διελκυστίνδα μεταξύ νομισματικών αρχών και αγορών βρίσκεται το δεύτερο ζήτημα της επικαιρότητας που δεν είναι άλλο από μια σημαντική διάσταση απόψεων αναφορικά με τη διαδραστική σχέση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι Κεντρικές Τράπεζες όταν βρεθούν αντιμέτωπες με αυτές τις μη-αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα θελήσουν να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους προχωρώντας – ενάντια στις επιθυμίες και προθέσεις τους – σε αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πληθωριστικές πιέσεις και ανάπτυξη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια