Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτο διαδοχικό μήνα όμως υιοθέτησε έναν πιο επιθετικό τόνο στη φρασεολογία της για τη νομισματική πολιτική την ώρα που η εξασθενημένη λίρα και οι υψηλές τιμές εμπορευμάτων εξακολουθούν να σκιάζουν την προοπτική του πληθωρισμού.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, στη σημερινή συνεδρίασή της, διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 19%, όπως προέβλεπε η αγορά. Ο πληθωρισμός σταμάτησε την ανοδική πορεία των προηγούμενων 7 μηνών τον Μάιο, όμως η απρόσμενη υποχώρηση ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα του αυστηρού lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, υιοθέτησε μια πιο επιθετική στάση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η τράπεζα περιέγραψε τη νομισματική στάση της ως «σφιχτή», έχοντας αντικαταστήσει τον όρο με τη λέξη “τρέχουσα» τον προηγούμενο μήνα. Επίσης πρόσθεσε τη λέξη «αποφασιστικά» στη δέσμευσή της να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική ανέπαφη μέχρις ότου υπάρξει σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,4% στις 8,6402 ανά δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

«Η ανακοίνωση είναι ακόμη πιο επιθετική κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητα και τον Ιούλιο,» δήλωσε ο Κρίστιαν Μάτζιο, της TD Securities. Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών φέτος και σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ψηλότερα τον Ιούνιο, καθιστώντας αδύνατη μια απόφαση για φθηνότερο κόστος δανεισμού στην Τουρκία. Το εθνικό νόμισμα έχει χάσει 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την ημέρα που ο Σαχάπ Καβτσίογλου ανέλαβε τα ηνία στην κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται ότι θα χειροτερέψει κι άλλο στην οικονομία μετά την απόφαση για αύξηση του φόρου στα καύσιμα στα τέλη Μαίου που θα φανεί στον τιμάριθμο στη διάρκεια του μήνα. Ο πληθωρισμός χονδρικής εκτινάχθηκε 38,3% ετησίως τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές