Υψηλό διμήνου «έπιασε» το δολάριο έναντι του καλαθιού των έτερων βασικών νομισμάτων, καθώς είναι το μόνο που μοιάζει να επωφελείται από την προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων. Την ίδια ώρα, εξάλλου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street βρίσκονται στο βαθύ… κόκκινο με τις απώλειες του Dow Jones να έχουν φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμη και τις 520 μονάδες.

Αυτή την ώρα ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στο 92,39 και οδεύει προς ένα εβδομαδιαία κλείσιμο με κέρδη της τάξεως του 1,5%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος ειδικά έναντι του ευρώ έχει φέρει την ισοτιμία κάτω από το 1,20 για πρώτη φορά από τις αρχές Μάϊου. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,18.

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η στερλίνα, η οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις- οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα της έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου βρίσκεται γύρω στο 1,38 (ήτοι κάτω από το όριο των 1,39 δολαρίων), αν και το βρετανικό νόμισμα χάνει σήμερα έδαφος και έναντι του ευρώ, στα 1,165 ευρώ.

Είναι σαφές πως η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής νωρίτερα από το αναμενόμενο, ξεκινώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων από το 2023, έχουν αλλάξει σαφώς τις ισορροπίες σε όλες τις αγορές ευνοώντας το αμερικανικό νόμισμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της ABN Amro, η Fed πιθανότατα θα αποσαφηνίσει τον ρυθμό του tapering κατά τη διάρκεια του συμποσίου του Τζάκσον Χολ, στα τέλη Αυγούστου, πριν προχωρήσει σε μια πρώτη, καθαρή ανακοίνωση στην συνεδρίαση της FOMC το Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει πως μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού οι αγορές πιθανότατα θα «χορεύουν» στο ρυθμό του tapering.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές