Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής στη Βρετανία μειώθηκαν απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, καθώς η άρση του lockdown  μέτρων ενθάρρυνε τις δαπάνες σε εστιατόρια, με τους καταναλωτές να έχουν στερηθεί το φαγητό έξω, όχι όμως και σε άλλα καταστήματα.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,4% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, κάτι το οποίο μάλλον δεν περίμεναν οι οικονομολόγοι. Μάλιστα, σχετική δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε δείξει αύξηση κατά 1,6% από μήνα σε μήνα στον όγκο λιανικών πωλήσεων για το Μάιο. Μόνο τρεις στους δεκαεννέα προέβλεψαν πτώση.

Τα καταστήματα τροφίμων υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 5,7%. Τις προηγούμενες μέρες, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη Βρετανία, η Τesco, ανακοίνωσε απότομη επιβράδυνση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

«Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών είχε αντίκτυπο στις πωλήσεις, καθώς οι πολίτες επέστρεψαν στα μπαρ και στα εστιατόρια», αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η πτώση των λιανικών πωλήσεων τα χαμηλά στοιχεία λιανικών πωλήσεων δεν υποδηλώνει απαραίτητα και μείωση των δαπανών των καταναλωτών, στο στάδιο της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία, καθώς οι επιχειρήσεις άλλοι κλάδοι της οικονομίας ανέφεραν ότι σημείωσαν άνοδο πωλήσεων.

Μένει να φανεί πόσο θα διατηρηθεί αυτή η τάση και τελειώνοντας το πρόγραμμα της κάλυψης από το κράτος των μισθών για τον εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις είχαν βγάλει σε άδεια άνευ αποδοχών λόγω πανδημία. Τότε, θα χαθούν και θέσεις εργασίας, εκτιμά ο Σάμιουελ Τομπς, της Pantheon Macroeconomics.

Το Reuters επισημαίνει ακόμη ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του COVID-19, παρά την ταχεία διάθεση εμβολίων στη Βρετανία, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τα νοικοκυριά σε περιορισμό των δαπανών τους τις επόμενες εβδομάδες. Άλλωστε, το τέλος των περιορισμών που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα παρατάθηκε για τέσσερις εβδομάδες.

Σε ετήσια βάση, τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις ήταν 24,6% υψηλότερες, δεν έφτασαν, όμως τις προσδοκίες για ποσοστό αύξησης 29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή