Οι βρετανικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2 δισ. λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων να κατακρημνίζονται υποχωρώντας κατά 90%, σύμφωνα με ανάλυση της HMRC.

Οι έλεγχοι που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit, το στοκάρισμα προϊόντων και η πανδημία του κορωνοϊού θεωρήθηκαν ως οι βασικές αιτίες για την ύφεση της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο ο κλάδος τροφίμων και ποτών της χώρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Η απώλεια 2 δισεκατομμυρίων λιρών από εξαγωγές προς την ΕΕ είναι καταστροφή για τη βιομηχανία μας και είναι μια πολύ σαφής ένδειξη της κλίμακας των ζημιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Ηνωμένου Βασιλείου μακροπρόθεσμα λόγω των νέων εμπορικών φραγμών με την ΕΕ», δήλωσε ο Ντομινίκ Γκουντιέ, επικεφαλής διεθνούς εμπορίου στη βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF).

Κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να διαφωνεί» με προτάσεις που θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς να «κλείσουν τις συναλλαγές τους με την ΕΕ».

Τεράστιες απώλειες σε γαλακτοκομικά και τυριά

Τα στοιχεία της HMRC δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο από 90% και οι εξαγωγές τυριών μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα σε σύγκριση με το 2020. Το ουίσκι μειώθηκε κατά 32%, η σοκολάτα 37% και το αιγοπρόβειο κρέας 14%.

Συνολικά, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 70,8% σε ετήσια βάση, στην Ισπανία κατά 63%, στην Ιταλία 61% και στη Γερμανία 55%.

Αλλά και οι εισαγωγές στη Βρετανία από χώρες της ΕΕ υπέστησαν πλήγμα. Οι εισαγωγές κρασιού από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 20%, τα φρούτα 15,7% και τα λαχανικά 13,9%. Οι εισαγωγές τυριού, κοτόπουλου και βόειου κρέατος από την Ιρλανδία και αλλού μειώθηκαν επίσης.

Η μείωση των εξαγωγών προς την ΕΕ οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων προς τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς καταγράφεται πλέον σταθεροποίησή τους στο 50% των συνολικών βρετανικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών.

Η χαλάρωση των περιορισμών λόγω Covid οδήγησε στην «ισχυρή ανάπτυξη» των εξαγωγών σε επίπεδα προ πανδημίας στην Κίνα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 25%, λόγω της αύξησης των πωλήσεων χοιρινού κρέατος, ουίσκι και φυτικών ελαίων. Ενώ δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα υπάρξει μια έκρηξη στις εξαγωγές ουσκιού προς τις ΗΠΑ μετά την συμφωνία της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου να αναστείλουν τους δασμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή