Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε το παρασκήνιο και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για το πώς οι αξιωματούχοι της τράπεζας παρακολουθούν τις αγορές πριν από κάθε απόφαση νομισματικής πολιτικής και το πως η αγορά ερμηνεύει τα μηνύματα πολιτικής που στέλνει η ΕΚΤ.

Οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν τον Μάιο προέβλεψαν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, οι τακτικές αγορές ενεργητικού θα συνεχιστούν το 2023 και τα επιτόκια θα αυξηθούν το 2024, σύμφωνα με την Εκθεση των Νομισματικών Αναλυτών της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σήμερα.

Ο συνδυασμός των προβλέψεων άρχισε να εξετάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ από την έναρξη μιας πιλοτικής φάσης πριν από δύο χρόνια. Αξιωματούχοι αποφάσισαν τον Φεβρουάριο ότι η πιλοτική εφαρμογή ήταν επιτυχής, ανοίγοντας το δρόμο για την επακόλουθη δημοσίευση. Οι διαμορφωτές πολιτικής αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα μέτρα νομισματικής στήριξης, διατηρώντας τον αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων ώστε να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Πριν τη συνεδρίαση, ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει επιβράδυνση των αγορών, μια ιδέα την οποία η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πολύ πρόωρη και πρώϊμη.»

Ο Φιλίπ Λέϊν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στο Bloomberg TV την Πέμπτη ότι ακόμη και ο Σεπτέμβριος ίσως είναι πολύ νωρίς για μια απόφαση απόσυρσης των μέτρων. Η έρευνα της ΕΚΤ –που έγινε την περίοδο 25-28 Μαίου- αποκαλύπτει ότι οι οικονομολόγοι περίμεναν να δαπανηθούν τα 1,79 τρις ευρώ από τα 1,85 τρις του έκτακτου προγράμματος μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, με την ωρίμανση του χρέους να μετατίθεται μέχρι το τέλος του 2023. Αυτή η προοπτική αντανακλά το σχέδιο το οποίο επικοινώνησαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ προς την αγορά. Οι επανεπενδύσεις βάσει του παλαιότερου σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης προβλεπόταν να διαρκέσουν μέχρι το 2025. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα απάντησαν ότι υπάρχει 90% πιθανότητα ότι η επόμενη αλλαγή στο επιτόκιο καταθέσεων, που σήμερα βρίσκεται στο -0,5%, να είναι ανοδική. Προέβλεψαν μια άνοδο 10 μονάδων βάσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, έξι μήνες μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ενεργητικού.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι λίγο πριν την έναρξη αύξησης των επιτοκίων. Οικονομολόγοι ήταν λίγο περισσότερο αισιόδοξοι από τα στελέχη της ΕΚΤ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού, βλέποντας ταχύτερη ανάπτυξη των τιμών το 2023. Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο που ξεπερνά τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας του ευρώ. Η ΕΚΤ επιλέγει τους ερωτώμενους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις ομάδες επαφής της αγοράς, από παγκόσμιες τράπεζες όπως Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley και εθνικά ιδρύματα όπως Deutsche Bank AG, Societe Generale SA, Intesa Sanpaolo SpA. H έρευνα πραγματοποιείται 8 φορές ετησίως πριν από κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Λέϊν επίσης έχει τακτικές συζητήσεις με ομάδα αναλυτών νομισματικής πολιτικής από συμμετέχοντα ιδρύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...