Η αντίδραση στις εξελίξεις που διαμόρφωσε η απόφαση της Fed χθες το βράδυ, η οποία επηρέασε έντονα τις αγορές ομολόγων και νομισμάτων αλλά ηπιότερα τις μετοχές, ήταν εμφανής και στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Από την εικόνα των futures για τους δείκτες στην Ευρώπη σήμερα ήταν εμφανές πως θα άνοιγαν καθοδικά.  Στο άνοιγμα ο DAX έπεφτε -0,04%, ο CAC40 -0,22%, ο IBEX κέρδιζε + 0,39%, ο FTSE100 υποχωρούσε -0,50%, δικαιώνοντας εν μέρει τα μετριοπαθή στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με απώλειες -0,46% με μεγάλη πιθανότητα να σπάσει την ανοδική του αλυσίδα αλλά σταδιακά τις μείωσε.

Οι αγορές σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές εμφάνισαν ήπια αντίδραση στις χθεσινές εξελίξεις που πυροδότησε ο χρησμός της Fed για τα επιτόκια και την νομισματική της πολιτική. Αλλά δεν συνέβη το ίδιο στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων όπου οι επενδυτικές αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες. Οι αγορές ομολόγων  κινήθηκαν γρήγορα για να ενσωματώσουν στις τιμές τον κίνδυνο από μια γρηγορότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις δράσης από την πλευρά της Fed για να υποδηλώσουν μια πρώτη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν εννέα μονάδες βάσης στο 1,57%. Το δολάριο έσπασε τα όρια από την πρόσφατη στενή ζώνη τιμών μέσα στην οποία κινήθηκε, με αύξηση 0,9% τη νύχτα με τον δείκτη του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να φθάνει στις 91,387 μονάδες ενώ χθες ήταν στις 90,50 για να σημειώσει το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδο του κατά +0,17% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το -0,47% στις 10:15 δική μας ώρα. Ο DAX είχε απώλειες -0,09% αφού υποχώρησε την Τετάρτη -0,12%, ο CAC έχει πτώση -0,21% με μεταβολή +0,20% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,66% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,31%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,09% με επίδοση την προηγούμενη +0,12%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,23% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας -0,33%.

*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.

Στο χθεσινό μας σχόλιο αναφέραμε: Οι συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά ασταθείς σήμερα πριν από την εμφάνιση του πρόεδρου της Fed Jerome Powell, καθώς οι προβλέψεις από τα μέλη της Fed μπορεί να διαβαστούν ως υπέρ της σύσφιξης, ενώ η συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο πιθανότατα να ακουστεί υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Το κλειδί θα είναι οι προβολές των μελών της Fed, ή οι κουκκίδες (dots plots), για τα επιτόκια και για το αν αυτή τη φορά θα δείξουν πιο έντονα την προσδοκία τους για άνοδο των επιτοκίων το 2023. Προηγουμένως μόνο 7 στους 18 είχαν δει μια τέτοια κίνηση.

Τελικά οι συναλλαγές έγιναν ασταθείς μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed. Αιτία αυτής της αναταραχής ήταν η εντυπωσιακή αλλαγή στις προβολές των εκτιμήσεων των μελών της Fed για τον χρόνο και το πλήθος των αυξήσεων των επιτοκίων στο 2023. Οι κουκκίδες, έδειξαν ότι 13 από τα 18 μέλη της αρμόδιας επιτροπής προέβλεπαν να αυξάνονται τα επιτόκια το 2023. Παρόλο που τα σχετικά δεδομένα των dots plots δεν είναι δεσμεύσεις και έχουν χαμηλό ιστορικό πρόβλεψης επί των επιτοκίων, η ξαφνική μετατόπιση ήταν ένα σοκ. Η Fed μοιάζει να τρίβει αλάτι στην πληγή που άνοιξε η ανησυχία των επενδυτών από την εκτίναξη του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας τώρα ότι θα εξετάσει εάν θα μειώσει το πρόγραμμα των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την επόμενη συνάντηση και υποβάθμισε τον κίνδυνο από την πανδημία δεδομένης της προόδου στον εμβολιασμό.

Οι αναλυτές της JPMorgan σημείωσαν ότι ο πρόεδρος Jerome Powell δεν ήταν τόσο επιθετικός στη συνέντευξη Τύπου: «Φαίνεται ότι η ταχύτερη πρόοδος προς το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και οι εκπλήξεις για τον, υψηλότερο του αναμενόμενου, πληθωρισμό, αποκάλυψαν ότι υπάρχουν κάποια “γεράκια” (συντηρητικά σκεπτόμενοι)  στην FOMC (την αρμόδια επιτροπή για τις αποφάσεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της Fed). Αλλά υποπτευόμαστε ότι η ηγεσία είναι σταθερά προσηλωμένη στο μηδέν ή το πολύ σε μία αύξηση το 2023. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για άυξηση επιτοκίων το 2023, με εκκίνηση στη μείωση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης να ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους».

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Με ομόφωνη απόφαση η Fed άφησε τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, όπου βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2020 και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό $120 δις  μέχρι να σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Τράπεζας ωστόσο βλέπει δύο αυξήσεις (επιτοκίων) έως το τέλος του 2023, νωρίτερα από προηγούμενη πρόβλεψη. Παράλληλα, οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι 13 από τους 18 βλέπουν τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίου ως το τέλος του 2023, έναντι επτά αξιωματούχων τον Μάρτιο. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,77% ή 265 μονάδες στις 34.033,67, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,54% στις 4.223,70 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,24% στις 14.039,68 μονάδες. Οι ασιατικές μετοχές έπεσαν στο χαμηλό τριών εβδομάδων σήμερα.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα

15:30 E19: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Lane μιλά στο θερινό φόρουμ της GSE της Βαρκελώνης

17:00 E19: Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Elderson μιλά στο Συνέδριο GF 2021 που διοργανώνει το IIF

09:00 EU27: Εγγραφές νέων αυτοκινήτων για τον Μάιο και ετησίως

12:00 E19: Οικοδομική παραγωγή σε ετήια και μηνιαία βάση για τον Απρίλιο

12:00 E19: Τελικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ Μαΐου

12:00 E19: Δομικός  δείκτης τιμών καταναλωτή «Eurostat»

15:30 ΗΠΑ: Νέες αξιώσεις επιδομάτων ανεργίας, –

15:30 ΗΠΑ: Δείκτης CAPEX της Φιλαδέλφεια Fed Ιουνίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές