Το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων του αγροτικού τομέα, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κατακεραυνώνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ- European Court of Auditors), εν όψει και της συζήτησης που θα ξεκινήσει, μέσα στην εβδομάδα, από τους διαπραγματευτές των κρατών μελών για το νέο πλαίσιο κανονισμών της ΚΑΠ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η έκθεση υποστηρίζει πως ο πακτωλός των κονδυλίων που έχουν δοθεί στον αγροτικό τομέα για τη μείωση των αερίων άνθρακα (CO2) και τη στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες έχει πάει… χαμένος, καθώς δεν διαπιστώνεται πρόοδος στην επίτευξη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντολογικών στόχων για τον περιορισμό των ρύπων. Οι επιδοτήσεις αυτές για κλιματικές δαπάνες, στο πλαίσιο της ΚΠΑ, ανέρχονται σε τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ!

«Τα 100 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί σε κονδύλια της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2014-2020 για την κλιματική δράση είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών ρύπων του αγροτικού τομέα» ανέφερε ο Βιορέλ Στεφάν, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Εξάλλου, η έκθεση δεν περιορίζεται στο να εντοπίζει τα λάθη που έχουν γίνει, αλλά κάνει και προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως στο εξής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ελέγχει διεξοδικά τα εθνικά σχέδια των κρατών μελών, αναφορικά με το πώς δαπανώνται τα κονδύλια της ΚΑΠ, για να διασφαλιστεί ο στόχος της μείωσης των ρύπων.

Επιπλέον επισημαίνει πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να δίνει κίνητρα για τη μείωση των ρύπων ακόμη και από τη χρήση των λιπασμάτων, αλλά και τη χρήση μη καλλιεργήσιμης γης για την απορρόφηση και αποθήκευση ρύπων άνθρακα. Διότι, για παράδειγμα, έχουν δοθεί επιδοτήσεις για την οργανική καλλιέργεια και τη μείωση των λιπασμάτων, χωρίς να έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση των αερίων CO2. Κι αυτό με δεδομένο πως τα χημικά λιπάσματα ευθύνονται για σημαντικό μέρος των ρύπων.

Πάντως, το μεγαλύτερο κενό εντοπίζεται στον κτηνοτροφικό τομέα, δεδομένου πως οι εκπομπές αερίων από τα ζωντανά και κυρίως τα βοοειδή, αναλογούν στο μισό των συνολικών εκπομπών CO2 του ευρύτερου αγροτικού κλάδου και αυτές δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο από το 2010! Η έκθεση επισημαίνει πως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κίνητρα να μειώσουν τον αριθμό των ζωντανών τους, εφόσον γνωρίζουν ότι θα λάβουν λιγότερα χρήματα από την Ε.Ε.

Οι παρατηρήσεις της έκθεσης θεωρούνται σημαντικά δεδομένου πως τις μέρες αυτές θα ξεκινήσει η συζήτηση, σε επίπεδο τεχνοκρατών στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση των νέων κανόνων της ΚΑΠ, που θα διέπουν τον τρόπο χορήγησης των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 387 δισ. ευρώ από τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρώπης (2021-2027).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green