Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να απασχολεί αγορές, οικονομίες και αναλυτές, αφού θα καθορίσει και την χρονική στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα μεταβάλουν την νομισματική τους πολιτική, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση του πετρελαίου, έστω και αν  η βαρύτητα του «μαύρου χρυσού» στην εξέλιξη του πληθωρισμού είναι σήμερα πολύ μικρότερη σε σχέση π.χ. με τις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70.

Το πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, με ορισμένες ξένες τράπεζες να εκτιμούν τώρα πως θα ξεπεράσει  τα 80 δολ. το βαρέλι και ενδεχόμενος να φθάσει του χρόνου στα 100 δολ. βαρέλι.

Η Citigroup ήταν η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες που προέβλεψε πως,  η ζήτηση το καλοκαίρι θα είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα οι τιμές του  Brent να ξεπεράσουν τα 80 δολ. το βαρέλι και ενδεχόμενος να  αγγίξουν τα 85$/bbl πριν από το 4ο τρίμηνο του 2021. Έτσι, σε μέσα επίπεδα για το 2021 η μέση τιμή του Brent θα κυμανθεί στα 72 δολ. το βαρέλι και στα 67 δολ. το βαρέλι το 2022.  Η Bank of America προβλέπει, επίσης, πως η ζήτηση  θα ξεπερνά την προσφορά και το επόμενο έτος με αποτέλεσμα το 2022 να μην αποκλείεται να δούμε την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 100 δολ. το βαρέλι. Ειδικότερα, «βλέπει» τις τιμές του Brent 75 δολ. το βαρέλι τον Σεπτέμβριο του 2021, στα 65 δολ. το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2021, στα 73 δολ. τον Μάρτιο του 2022, στα 83 δολ. τον Ιούνιο του 2022 και στα 100 δολ. το βαρέλι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για την αμερικανική τράπεζα, τους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμα στην προσφορά κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να το καλύψει άμεσα η Σαουδική Αραβία ή η Ρωσία αν προχωρούσαν στις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, θα μπορούσαν να μπουν στο πειρασμό να δοκιμάσουν τα όρια της προσφοράς η οποία αν διατηρηθεί «σφιχτή» το 2022, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να βρεθούν σε τριψήφια επίπεδα το επόμενο χρόνο.

Στην πρόβλεψη ότι οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα 100 δολ. το βαρέλι προχώρησε προσφάτως στους «FT» και ο Jeremy Weir, πρόεδρος της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο, απόρροια ωστόσο, όχι τόσο της ζήτησης όσο της προσφοράς, αφού οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στο κλάδο από τα 400 δισ. δολ. ετησίως  μόλις πριν από πέντε χρόνια υποχώρησαν σήμερα στα 100 δισ. δολ.

Αλλά, και ο  Alex Sanna της Glencore συμφωνεί πως μεσοπρόθεσμα οι τιμές είναι πιθανό να φθάσουν τα 100 δολ. το βαρέλι, ενώ ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, αν και θεωρεί πως τα 100 δολ. είναι μία πιθανότητα, σημείωσε, ωστόσο, πως, εξαιτίας της πανδημίας, οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία διαθέτουν πλεονάζουσα χωρητικότητα η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές. Αναλυτές της  Goldman Sachs, υποστήριξαν επίσης, πως η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί, καθώς οι επενδύσεις σε «πράσινα» έργα υποδομής θα αυξηθούν περιορίζοντας την προσφορά και στηρίζοντας έτσι την άνοδο των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές