Χαμηλότερα κινήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο, αν και το χάσμα μεταξύ υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,8 εκατ. κατοικιών. Στα επίπεδα αυτά, ο δείκτης είναι ελαφρά πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας, που σημαίνει πως η αγορά ακινήτων έχει αφήσει πίσω της την κρίση.

Μάλιστα, σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 44,6%, αν και το υψηλό αυτό ποσοστό έχει να κάνει και με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν πέρυσι κρατώντας την αγορά σε μεγάλο βαθμό κλειστή.

Πάντως, οι παράγοντες του κλάδου ανησυχούν για τα χαμηλά επίπεδα διάθεσης σπιτιών σε σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μάιο προς πώληση διατέθηκαν 1,23 εκατ. κατοικίες. Η εξέλιξη αυτή πιέζει ανοδικά τις τιμές, γεγονός που εντείνει και τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας τον Μάιο ξεπέρασε τα 350.000 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις μικρομεσαίων σπιτιών αξίας από 100.000 έως 250.000 δολάρια υποχώρησαν κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις ακριβών σπιτιών, αξίας από 750.000 δολάρια έως 1 εκατ. εκτοξεύθηκαν κατά 178%!

Οι πωλήσεις νεόδμητων σπιτιών υποχώρησαν κατά 6% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, όμως και οι τιμές αυτών έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 20% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή