Μην ξεγελιέστε, τα ρεκόρ εμβολιασμών κάποιων νησιών, που πλημμύρισαν αυτές τις μέρες από εσωτερικό τουρισμό, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους τους. Είναι ποσοστά «ενισχυμένα» από «ετεροδημότες» προερχόμενους κυρίως από την Αθήνα, που έσπευσαν το προηγούμενο διάστημα να συνδυάσουν μια βόλτα στο νησί και ένα γρηγορότερο ραντεβού εμβολιασμού. Στα ελληνικά νησιά μόνο μεταξύ των κατοίκων τους που έχουν άμεσο εισόδημα από τον τουρισμό παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά εμβολιασμών. Οι υπόλοιποι κάτοικοι, η πλειονότητα στις περισσότερες φορές, δεν έχουν κάνει το εμβόλιό τους και δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν. Θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Προφανώς μετά τη συνύπαρξη, έστω και έμμεση μέσω συγγενών, με τόσους επισκέπτες το τριήμερο που μας πέρασε η ζωή πολλών εξ αυτών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για να μην τους αδικούμε, το ίδιο κάνουν οι κάτοικοι των περισσοτέρων επαρχιακών πόλεων. Απλώς για αυτούς η τάση αποχής καταγράφεται ορθώς από τη Στατιστική. Στην ακριτική Φλώρινα περίπου μόνο ένας στους έξι κατοίκους έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Το ίδιο χαμηλά τα ποσοστά και στην Ευρυτανία, τη Ροδόπη, τις Σέρρες και την Ξάνθη. Σαν να νιώθουν οι κάτοικοί τους ότι όσο μακρύτερα βρίσκονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο απρόσβλητοι είναι από τον ιό. Ισως η εμβολιαστική καμπάνια δεν φτάνει όπως πρέπει στους αποδέκτες της. Η έλλειψη ικανού δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας ειδικά στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις είναι πιο σημαντική από ό,τι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες δεν απολαμβάνουν ισότιμη ενημέρωση ή οι πομποί της πληροφόρησης δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία. Το σίγουρο είναι ότι δεν πιστεύουν την πληροφορία που τους δίνεται. Αρνούνται μεν το προφανές, αλλά δεν υπάρχει και ο κατάλληλος αγωγός για να διαψεύσει το απίθανο.

Οι επόμενοι μήνες, μετά το καλοκαίρι, για όλους αυτούς που επέλεξαν τον δρόμο της αποχής ή της άρνησης από τον εμβολιασμό θα είναι δύσκολοι. Νέες καραντίνες για να προστατευθούν από πιθανή νέα έξαρση δεν προβλέπονται. Αρα γενικού χαρακτήρα προστασία από τις αποφάσεις τους δεν αναμένεται. Και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Η ινδική μετάλλαξη, λένε παντού, ακόμα και στην εμβολιασμένη με μία δόση Μεγάλη Βρετανία, είναι πολύ ισχυρή και θα επικρατήσει το φθινόπωρο, γεμίζοντας ξανά τα νοσοκομεία στο ανεμβολίαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Οποιος πιστεύει ότι θα ωφεληθεί πολιτικά από τον προσεταιρισμό όλου αυτού του κόσμου είναι μακριά γελασμένος. Ακόμα και αν είναι γιατρός από τα Σφακιά. Ειδικά αν είναι γιατρός και από τα Σφακιά. Οταν θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60%-70% του πληθυσμού, τότε κάθε απώλεια, κάθε κρούσμα, δεν θα χρεώνεται στην κυβέρνηση ή στο αδύναμο Σύστημα Υγείας. Θα χρεώνεται σε αυτούς που πίστεψαν ότι μπορούν να ψαρέψουν «ψηφουλάκια» στη δεξαμενή των ανεμβολίαστων. Τα κόμματα που θα καλύπτουν αυτούς τους πολιτικούς θα χρεώνονται με ισόποση φθορά. Μπροστά στην πολιτική ζημιά που έρχεται, στάσεις και συμπεριφορές θα υποχρεωθούν να αλλάξουν.

Εδώ άλλαξε ο «πολύς» Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρνούνταν για μήνες να κάνει εμβόλιο και μπροστά στην οικονομική καταστροφή που ερχόταν, όχι μόνο το έκανε ο ίδιος, αλλά έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για μια σειρά από επαγγέλματα. Το μόνο που κράτησε ήταν να μην κάνει δημόσια το εμβόλιό του. Κάτι μού λέει ότι κάπως έτσι θα μάθουμε μια μέρα πως και το πρώτο επώνυμο πρόσωπο του αντιεμβολιαστικού στην Ελλάδα αποφάσισε να υποκύψει. Ας ελπίσουμε μόνο να μην έχει πάρει πολλούς μέχρι τότε στον λαιμό του…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion