Αλμα στα υψηλότερα επίπεδα της 15ετίας έκανε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με την οικονομία του ιδιωτικού τομέα να αναπτύσσεται καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε η ΙHS Markit, οι επιχειρήσεις δυσκολεύθηκαν να ακολουθήσουν την ισχυρή ζήτηση του Ιουνίου καθώς η επιβράδυνση στα ποσοστά μολύνσεων επέτρεψε το άνοιγμα μπαρ και εστιατορίων έπειτα από μήνες αυστηρού lockdown. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 2012. Η πορεία του ευρωπαϊκού δείκτη ΡΜΙ βρίσκεται σε αντίθεση με την Ιαπωνία, όπου η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συρρικνώνεται δύο μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών ξεχώρισε στη Γερμανία, με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω τους όσον αφορά τα προβλήματα προσφοράς, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των παραγωγών που ανακοίνωσαν μεγαλύτερους χρόνους και αύξηση των τιμών υλικών.

Ωστόσο, η περιοχή συνολικά αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι μέσες τιμές χρέωσης για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2002. Οι αποθήκες αδειάζουν και τα προβλήματα στελέχωσης παραμένουν υψηλά, συνδυασμός που εκτιμάται ότι θα ασκήσουν νέες πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν για ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές πληθωρισμού, παρότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας την άποψη ότι οι πιέσεις στις τιμές θα είναι προσωρινές. Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τον αυξανόμενο ρυθμό νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή