Οι προβλέψεις του Ιουνίου δείχνουν ανάπτυξη 4,35% για το 2021 και 5,75% για το 2022 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Recovery tracker του E-learning του ΕΚΠΑ.

Την εβδομάδα έως τις 13 Ιουνίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μικρή επιδείνωση καθώς μειώθηκε από τις από τις 93,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 90,1 μονάδες. Αισθητή ήταν η μείωση στην αγορά εργασίας που αποτελεί το μοιναδικό δείκτη μείωσης. Οι υπόλοιποι υποδείκτες παρουσίασαν είτε πολύ μικρή αύξηση είτε σταθερότητα, ενώ ο υποδείκτης της υγείας βελτιώθηκε αρκετά σημαντικά.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έως και τις 30 Μαΐου. Ο δείκτης έφτασε στις 78,5 μονάδες την εβδομάδα έως τις 23 Μαΐου και στις 80,2 μονάδες στην εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης, της κινητικότητας και της υγείας.

Προβλέψεις  ΑΕΠ

Αναθεώρηση των εκτιμήσεων κυρίως για τα έτη 2021 και 2022. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στις νέες εκτιμήσεις της Oxford Economics και της Consensus Economics. Έτσι, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 είναι 4,35% (από 3,40% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και για το 2022 είναι 5,75% (από 6,67% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).

Η Oxford Economics αναθεώρησε σημαντικά την εκτίμησή της για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2021 σε 5,42% (ήταν 2,42% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και για το 2022 σε 6,59% (ήταν 10,18% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).

Η Consensus Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2021 σε 4,00% (ήταν 3,20% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και ελαφρώς για το 2022 σε 5,70% (ήταν 5,60% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).

Πανδημία και Οικονομία

Οι  ανοδικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερές καθώς μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα , οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.