Άλμα σε επίπεδα ρεκόρ για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο, χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το έλλειμμα σε πρώτες ύλες εξακολουθεί να προβληματίζει τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της ενισχύθηκε στις 62,6 μονάδες τον Ιούνιο από 62,1, τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα βελτίωσης για το δείκτη και την υψηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009.

Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά ο δείκτης διαμορφώθηκε σε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, δεδομένου πως αναλυτές σε σφυγμομέτρηση του Reuters ανάμεναν μικρή υποχώρηση του στο 61,5.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων συνιστά σταθερή ανάπτυξη για τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας, που αναλογεί στο 11,9% της αμερικανικής οικονομίας.

Μικρή υποχώρηση στις 64,8 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης που αφορά τη  δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, αν και στα επίπεδα αυτά παρέμεινε κοντά στο ιστορικό υψηλό του.

Πάντως, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει ανήσυχη πρώτον για τη σταθερή άνοδο των τιμών, παρά τη διαβεβαίωση από στελέχη της Fed πως πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, δεύτερον για την έλλειψη προσωπικού καθώς υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται και τρίτον για τη σοβαρότατη έλλειψη σε πρώτες ύλες και κυρίως μικροτσίπ, ένα πρόβλημα που απασχολεί το μεταποιητικό τομέα διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή