Ένα μεγάλο τεχνολογικό hub πιστοποιήσεων στήνεται στην Ελλάδα μετά την εξαγορά-ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα της βρετανικής AXELOS από την PeopleCert, έναντι 450 εκατ. ευρώ (380 εκατ. λίρες).

Η ελληνική εταιρεία πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων προχώρησε στο μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, βήμα της 20ετούς πορείας της, που την έχει ήδη οδηγήσει μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο διεθνώς.

Με την απόκτηση της AXELOS Limited, που είναι και η μεγαλύτερη εξαγορά global εταιρείας από ελληνική που έχει σημειωθεί μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία σε όρους τιμήματος, η θέση της παγιώνεται στην παγκόσμια κορυφή του κλάδου.

Η εξαγορά της AXELOS εγκαινιάζει μια νέα φάση για την PeopleCert η οποία κατά την τελευταία προ κορωνοϊού πενταετία «έτρεχε» με ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 40%. Ρυθμό που στοχεύει να διατηρήσει και για την επόμενη πενταετία, όπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, κ. Βύρων Νικολαΐδης.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης συμφωνίας, η ελληνική εταιρεία αποκτά για πρώτη φορά στρατηγικό επενδυτή, την αμερικανική FTV Capital, με ένα μειοψηφικό πακέτο της τάξεως του 20%. Παράλληλα, προχωρά, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην έκδοση ευρωομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ (250 εκατ. λίρες) για να υποστηρίξει την απόκτηση του 100% της, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Η αξία της συμφωνίας

Όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος πιστεύει στο μότο «αν δε ρισκάρεις, δε θα πετύχεις», η εξαγορά της AXELOS αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό για την εταιρεία κατά την τελευταία εικοσαετία. Η Peoplecert που διατηρεί στη χώρα μας το 85% των εργαζομένων της, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ περίπου οι μισοί έχουν master και διδακτορικά, δημιουργεί έναν μεγάλο τεχνολογικό κόμβο πιστοποιήσεων στην Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους όσοι έχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες ότι «Μένουμε Ελλάδα». Η εταιρεία σήμερα έχει ξεπεράσει τους 700 εργαζόμενους από τους 300 που είχε στις αρχές του 2020.

Συγχρόνως, η εξαγορά της AXELOS, η οποία ανήκει στην Capita plc (51%) και στο βρετανικό Δημόσιο μέσω του Cabinet Office (49%), αναμένεται να φέρει σημαντικότατη αύξηση στα μεγέθη της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η AXELOS η οποία αναπτύσσει και προωθεί παγκόσμιες λύσεις Project Management και ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2® και ITIL®, κατέγραψε πέρσι κέρδη προ φόρων ύψους 24,3 εκατ. λιρών. Τα προϊόντα της διατίθενται σε 180 χώρες και είναι διαθέσιμα σε 22 γλώσσες.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εξαγορά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μες τον Ιούλιο, θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, η οποία την πενταετία 2015-2020 σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 40%, με εξαίρεση τη χρονιά της πανδημίας, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών σημείωσε ελαφρά μείωση, όμως το EBITDA βελτιώθηκε κατά περίπου 7%. «Στοχεύουμε να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς και για την επόμενη πενταετία» είπε ο επικεφαλής της PeopleCert, σημειώνοντας ότι ήδη για το 2021 -και προ εξαγοράς- ήδη κινείται στο 30%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών για το 2019 ανήλθε στα 78 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 10 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως στόχος είναι η PeopleCert να γίνει ο βασικός πάροχος πιστοποιήσεων και διεξαγωγής εξετάσεων για δεξιότητες στον τομέα του ΙΤ και της γλωσσομάθειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα παρέχει πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 700 διαφορετικά γνωστικά πεδία και αναμένεται αυτές να αυξηθούν, είτε οργανικά είτε μέσω άλλων εξαγορών που βρίσκονται στο ραντάρ της Peoplecert. Ήδη μέσα στο 2020 η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας πιστοποιήσεων International Association For Six Sigma Certification, LLC (Lean Six Sigma Certification – IASSC).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Οι τιμές στο Ελληνικό συγκρίσιμες με Ν.Υόρκη, Σανγκάη, Γενεύη
Επιχειρήσεις |

Τιμές Νέας Υόρκης στο Ελληνικό - Το σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης

To έργο στο Ελληνικού που παρουσίασε η Lamda Development κατατάσσουν την περιοχή ανάμεσα στις ακριβότερες αγορές του πλανήτη, με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές στη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη και τη Γενεύη

Παγκρήτια Τράπεζα: Το 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της
Επιχειρήσεις |

Παγκρήτια Τράπεζα: Το 2022 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της

Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ η Παγκρήτια κατάφερε αφενός να παραμείνει σε κερδοφορία αφετέρου να διατηρήσει τα βασικά της μεγέθη, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίασαν αύξηση

H Wood αυξάνει κατά 21% την τιμή-στόχο της Mytilineos
Ενέργεια |

Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για την Mytilineos «βλέπει» η Wood

Σε έκθεσή της, η εταιρεία αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία, προβλέποντας άνοδο άνω του 20% και σημειώνει ότι οι βελτιωμένες αποδόσεις βασίζονται στις μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί