Ακούνε οι περισσότεροι για νεοφυείς επιχειρήσεις και αδυνατούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και πως μπορεί αυτές να βοηθήσουν τις περιοχές τους. Τα ποσοστά των νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική περιφέρεια στην χώρα είναι άκρως αποκαλυπτικά, όπως παρουσιάστηκαν προ ημερών από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Δήμα.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%, η Κρήτη με 6,5% και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.

Ποιο είναι το ανησυχητικό; Στις υπόλοιπες περιφέρειες τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά -είναι κάτω 1%- με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται 0% και μάλιστα σε μια περιοχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση.

Από τα πρόσφατα στοιχεία του Elevate Greece οι βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία με 14,1% μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση 7%, τα μεγάλα δεδομένα (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογία (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% το καθένα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).

Χρειάζεται να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει τόσο στην πραγματική ανάπτυξη των περιφερειών όσο και στην αποτροπή της «φυγής μυαλών» και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό με την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις –ήδη ο Χρ. Δήμας κάνει σημαντική προσπάθεια- για να υπάρξει αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά χρειάζονται περισσότερα κίνητρα και στον ιδιωτικό τομέα και να αυξηθούν οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα που θα ενισχυθεί από το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση που διαθέτει η Ελλάδα.

Έχουμε δρόμο ακόμα. Και σίγουρα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς το σχέδιο περί ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων για να μην φτάσουμε, χαριτολογώντας γίνεται η αναφορά, να πούμε: «τρώγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα;».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion