Ακούνε οι περισσότεροι για νεοφυείς επιχειρήσεις και αδυνατούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και πως μπορεί αυτές να βοηθήσουν τις περιοχές τους. Τα ποσοστά των νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική περιφέρεια στην χώρα είναι άκρως αποκαλυπτικά, όπως παρουσιάστηκαν προ ημερών από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Δήμα.
Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%, η Κρήτη με 6,5% και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.
Ποιο είναι το ανησυχητικό; Στις υπόλοιπες περιφέρειες τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά -είναι κάτω 1%- με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται 0% και μάλιστα σε μια περιοχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση.
Από τα πρόσφατα στοιχεία του Elevate Greece οι βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία με 14,1% μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση 7%, τα μεγάλα δεδομένα (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογία (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% το καθένα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).
Χρειάζεται να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλλει τόσο στην πραγματική ανάπτυξη των περιφερειών όσο και στην αποτροπή της «φυγής μυαλών» και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό με την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις –ήδη ο Χρ. Δήμας κάνει σημαντική προσπάθεια- για να υπάρξει αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά χρειάζονται περισσότερα κίνητρα και στον ιδιωτικό τομέα και να αυξηθούν οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα που θα ενισχυθεί από το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση που διαθέτει η Ελλάδα.
Έχουμε δρόμο ακόμα. Και σίγουρα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς το σχέδιο περί ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων για να μην φτάσουμε, χαριτολογώντας γίνεται η αναφορά, να πούμε: «τρώγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα;».
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα