Το επιχειρηματικό πλάνο της επόμενης δεκαπενταετίας προετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 7 GW.

Η εισηγμένη και ηγέτιδα στο χώρο της καθαρής ενέργειας δεν μένει μόνο στον ενδιάμεσο στόχο του 2025 για ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 3 GW, αλλά από τώρα προχωρά στη σταχυολόγηση του πλούσιου και «πράσινου» χαρτοφυλακίου της συνολικής ισχύος 7 GW. Μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών, 5 GW έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού και είναι η αιχμή του δόρατος της εισηγμένης για την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων τα έργα που σκοπεύει να αναπτύξει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αφορούν τα επόμενα χρόνια μετά την επίτευξη του στόχου του 2025 είναι:

  • Αιολικά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, η εταιρία ωριμάζει 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.
  • Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.
  • Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι.
  • Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Βέβαια καταλυτικό ρόλο για την υλοποίηση του νέου μεγάλου επενδυτικού πλάνου της εταιρίας θα παίξουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα των ΑΠΕ.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναγγείλει νέο πακέτο νομοθετικών διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο προς το Φθινόπωρο.

Τον Οκτώβριο, επίσης θα έχουν συνταχθεί και οι διατάξεις για το πλαίσιο της στήριξης και της λειτουργίας των έργων αποθήκευσης.

Σε ό,τι αφορά τα off shore αιολικά πάρκα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένει μέσα στον Ιούλιο τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει και του συμβούλου Grand Thorton ώστε από κει και πέρα να παρουσιάσει τη νομοθετική της πρωτοβουλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια