Σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης εισέρχεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Περιστέρης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρίας κατά το πρωτόγνωρο έτος του 2020 αναδεικνύοντας τα αμυντικά της χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως εξήγησε:«Αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε το 1990, να επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια, το βλέπουμε σήμερα από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Στρέφονται τώρα στην καθαρή ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση. Είμαστε αρκετά μπροστά από την εποχή μας», επισήμανε ο κ. Περιστέρης.

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εταιρία το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσε ότι «είχαμε την ατυχία στα αιολικά πάρκα της εταιρίας στο Τέξας των ΗΠΑ από ένα απρόβλεπτο γεγονός, από μία πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Κάναμε την επιλογή μας. Το αφήνουμε πίσω και προχωρούμε μπροστά. Ακολουθεί μία περίοδος ταχείας ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Περιστέρης για να προσθέσει: «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Στο σημείο αυτό ο ισχυρός άντρας του ομίλου υπογράμμισε την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «πολύ σοβαρών επενδυτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Μερικοί από αυτούς επένδυσαν για πρώτη φορά στην εταιρία μας», είπε ο κ. Περιστέρης και συνέχισε: «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία μας. Το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω σοβαρών μετοχικών ανακατατάξεων εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο αποκτώντας σημαντικό ποσοστό ο κ. Μαρινάκης και η κ. Λάτση», τόνισε ο πρόεδρος της εισηγμένης. Όπως διαβεβαίωσε «ο όμιλος αποκτά μία στέρεα βάση με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρία και θα ακολουθήσουν την πορεία της».

Ο κ. Περιστέρης ανήγγειλε την εκκίνηση μίας φάσης μεγάλης ανάπτυξης: «Ξεκινάμε μία φάση μεγάλης ανάπτυξης. Ο στόχος μας σε μία πενταετία είναι να ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα 3 GW. Κι αυτός είναι ένας ενδιάμεσος στόχος», όπως είπε.

Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά

Όπως εξειδίκευσε στα αιολικά πάρκα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ηγέτιδα στην Ελλάδα. Κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή περαιτέρω έργα ισχύος 400 MW, ενώ άλλα 63 έργα συνολικής ισχύος 1,8 GW είναι σε φάση ωρίμανσης.

Στα φωτοβολταϊκά προωθούνται έργα 1,7 GW, εκ των οποίων έργα ισχύος 1,1 GW έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την προώθηση τους. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά τον κ. Περιστέρη έχει έργα ισχύος 2 GW σε διάφορα στάδια: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόγραμμα από άλλη εταιρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε και για τα σχέδια του ομίλου για την ανάπτυξη στα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα, τονίζοντας την κοινοπραξία που έχει συστήσει η εταιρία με την Ocean Winds: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εντός του έτους θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ο κ. Περιστέρης.

Συνολικά, επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δρομολογεί στις ΑΠΕ νέα έργα 7 GW εκ των οποίων τα 5 GW έχουν περάσει και το στάδιο της βεβαίωσης παραγωγού.

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας ότι η μονάδα της Ηπείρου ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα έργα, ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή στην Πελοπόννησο: «Παρακολουθούμε τον τομέα και θα είμαστε πρωταγωνιστές» υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

Θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος της εισηγμένης τόνισε επίσης την κοινωνική διάσταση των επενδύσεων της καθώς όπως τόνισε αφήνουν προστιθέμενη αξία και δημιουργούν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σημείωσε τα έργα της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σούδας σε «πράσινο», όπως και του νησιού Αγίου Ευστρατίου.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Όπως είπε ο κ. Περιστέρης ότι το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ διατέθηκαν ως προμέρισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια