Σε αυξημένα επίπεδα «βλέπει» τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τουλάχιστον δύο με τέσσερα χρόνια, έκθεση της Bank of America (BofA) η οποία δεν δείχνει να συμμερίζεται τη γενική μέχρι τώρα εντύπωση πως η άνοδος των τιμών στην αμερικανική αγορά θα είναι παροδική, γεγονός που αναπόφευκτα θα ασκήσει πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αντιδράσει.

Μάλιστα, η BofA φτάνει στο σημείο να θεωρήσει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα δρομολογηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με εξαίρεση την περίπτωση να προκύψει κάποιο… σοβαρό χρηματοπιστωτικό κραχ στην αγορά.

Σε σημείωμα του ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας, Μάικλ Χάρτνετ τάσσεται στο πλευρό των… γερακιών, θεωρώντας πως η ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας θα εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, σε επίπεδα πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας της Fed και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρτνετ προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα παραμένει στα επίπεδα του 2% με 4% για τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια και μάλιστα εκφράζει απορία για τις εκτιμήσεις πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι παροδική καθώς «το πακέτο στήριξης, η οικονομική ανάπτυξη και οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι μόνιμες».

Θυμίζουμε πως και ο ίδιος ο δοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του την Τρίτη στο Κογκρέσο υποστήριξε πως η άνοδος των τιμών θα είναι πρόσκαιρη και δεν αιτιολογεί επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων. Τα σχόλια αυτά καθησύχασαν τις αγορές, μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του συμβουλίου της Fed πως θα πάει σε άνοδο των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο, το 2023 αντί του 2024. Μάλιστα, τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν καταγράψει κέρδη, όπως βέβαια και η Wall Street, όπου χθες τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq «έπιασαν» νέα ιστορικά υψηλά.

Με την είσοδο του δεύτερου εξαμήνου, ο κ. Χάρτνετ θεωρεί πως η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και η σκλήρυνση της στάσης από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι τα στοιχεία που θα δίνουν τον… τόνο στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή