Τη Μάλτα, ήτοι ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. πρόσθεσε σήμερα στην «γκρίζα» λίστα των κρατών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση για διακίνηση μαύρου χρήματος, o αρμόδιος διεθνής οργανισμός της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF).

Αν και η προσθήκη της Μάλτας στη «γκρίζα» λίστα, δεν έχει άμεσα νομικές επιπτώσεις, το γεγονός αποτελεί σαφώς ράπισμα για τη νησιωτική χώρα, η οποία ήδη αντέδρασε έντονα με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να κάνει λόγο για άδικη απόφαση.

Σημειωτέον πως η Μάλτα έχει βρεθεί, εδώ και χρόνια, στο στόχαστρο αυστηρής κριτικής για τις πρακτικές της στον τραπεζικό τομέα, ενώ στοχοποιήθηκε και από την Κομισιόν για τον τρόπο χρήσης του προγράμματος της χρυσής βίζας. Θυμίζουμε επίσης πως πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας είχαν εμφανιστεί στα περίφημα Panama Papers, για την ανάμειξη τους σε μυστικές offshore εταιρείες.

Παρόλ’ αυτά είναι η πρώτη φορά που η FATF, η οποία είναι ένας διεθνής οργανισμός που συστάθηκε ακριβώς με στόχο την υιοθέτηση προτύπων, τη δρομολόγηση των απαραίτητων ρυθμιστικών μέτρων και την καταπολέμηση της διακίνησης και του ξεπλύματος κάθε μορφής παράνομου και «μαύρου χρήματος, βάζει επισήμως στο στόχαστρο της τη Μάλτα. Έστω και με την καταρχήν ένταξη της στη γκρίζα λίστα που αφορά χώρες που τίθενται υπό αυστηρή εποπτεία.

«Υπάρχει σοβαρή αδυναμία σε διάφορους τομείς, τους οποίους η Μάλτα οφείλει να αντιμετωπίσει» σχολίασε ο πρόεδρος της FATF, Μάρκους Πλέιερ.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της λίστας της, η FATF προσέθεσε επίσης την Αϊτή, τις Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν στην «γκρίζα» λίστα, αφαίρεσε από τη λίστα την Γκάνα διαπιστώνοντας σημαντική πρόοδο στη χώρα, ενώ τελικά διατήρησε στη λίστα το Πακιστάν, παρά την αυξημένη συνεργασία του στην πάταξη του μαύρου χρήματος τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή