Εντός των προβλέψεων κινήθηκε ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, που θεωρείται βασικός για την κατεύθυνση του πληθωρισμού, γεγονός που θα ανακουφίσει κάπως τους επενδυτές σε ένα διάστημα που ανησυχούν εύλογα για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και την αντίδραση της Fed.

Βέβαια, ο δείκτης ανέβηκε σημαντικά στο 3,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σχεδόν τριάντα ετών (από τον Αύγουστο του 2008), μετά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει στο 3,1% τον Απρίλιο. Όμως, η εκτίναξη του δείκτη ήταν αναμενόμενη σε ένα διάστημα που οι τιμές έχουν πάρει… φωτιά, με φόντο την ενδυνάμωση της οικονομίας και της κατανάλωσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% που ήταν μάλιστα κάτω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,6%.

Οι επενδυτές έχουν πάρει… απόφαση (ή τουλάχιστον το προσπαθούν) πως η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί και ελπίζουν στις καθησυχαστικές δηλώσεις από τους αξιωματούχους της Fed πως η ενίσχυση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ταχεία αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας. Αυτό, άλλωστε, επεσήμανε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Κογκρέσο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αύξηση των επιτοκίων αργεί ακόμη…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή