Η Federal Reserve έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως στις αμερικανικές τράπεζες να αρχίσουν ξανά τις μεγάλες επαναγορές μετοχών. Ολες οι 23 από τις μεγάλες τράπεζες που υπόκεινται στο ετήσιο τέστ αντοχής πέρασαν τη δοκιμασία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι γενναιόδωρες με τους μετόχους τους προσφέροντας επαναγορές μετοχών ή μερίσματα αν το επιλέξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πράξουν.

Στη διάρκεια του περυσινού έτους οικονομικής αβεβαιότητας, η Fed έβαλε χειροπέδες στις τράπεζες. Περιόρισε τις πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών παρότι η βιομηχανία πέρασε επιτυχώς δύο γύρους stress tests, που περιελάμβαναν σενάρια με θέμα τον Covid-19. Τώρα οι περιορισμοί έφυγαν σε μια κίνηση που δείχνει δίκαιη. Η αναλογία του αποκαλούμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου προς τα ενεργητικά κινδύνου για τον κλάδο, ανάμεσά τους οι JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup, υποχώρησαν στο άνετο 10,6% με βάση το χειρότερο σενάριο όπου η ανεργία βρίσκεται στο 11%. Οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να είναι γενναιόδωρες προς τους μετόχους.

Οι έξι μεγαλύτερες –που περιλαμβάνουν τις Well Fargo, Morgan Stanley, Bank of America- ίσως έχουν υπερβάλλον κεφάλαιο της τάξης των 150 δις δολαρίων, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις. Η Piper Sandler υποστηρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν το μέρισμά τους κατά 7,6% και να επαναγοράσουν 6,4% των διαθέσιμων μετοχών από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι επαναγορές μετοχές τείνουν να αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή, κάτι που οι τράπεζες αρέσκονται να διατυμπανίζουν.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για αυτοσυγκράτηση. Η απροβλεψιμότητα του κορωνοϊού είναι ένας: το στέλεχος Δέλτα που εξαπλώνεται ταχύτερα ίσως αποτελέσει την κυρίαρχη πίεση στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για την ίδια την Fed. Η θητεία του Ράνταλ Κουάρλς ως αντιπροέδρου της εποπτικής υπηρεσίας της κεντρικής τράπεζας λήγει τον Οκτώβριο. Ο ίδιος προήδρευσε της χαλάρωσης των κανονισμών, όπως η κατάργηση κάποιων λιγότερο αριθμητικών παραγόντων όπως διαχείριση κινδύνου στα stress test, βάζοντας τρικλοποδιά σε τράπεζες όπως η Citigroup που έχουν μια ροπή προς τις γκάφες. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει με κάποιον που θα είναι πιο αυστηρός απέναντι στη Wall Street. Αυτός μπορεί να είναι ο διοικητής της Fed Λάελ Μπρέιναρντ, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των κινήσεων χαλάρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες.

Οι τραπεζίτες χαίρονται τις καλές στιγμές, όμως γνωρίζουν ότι αυτές δεν θα κρατήσουν για πάντα. Ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον και οι συνάδελφοί του έχουν προειδοποιήσει ότι ο τζίρος συναλλαγών μπορεί να υποχωρήσει αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε, κάτι που μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών. Αυτές με διορατικότητα θα δώσουν στους μετόχους αρκετά για να τους κρατήσουν ζεστούς και τίποτα παραπάνω.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners