Ώρες μετά τη διακήρυξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι «έχουμε συμφωνία» για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, επιτέθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο, με βάση το οποίο μετά το  πακέτο των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ακολουθήσει και ένα άλλο νομοθέτημα, στη βάση αυτού που οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν «ανθρώπινες υποδομές».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχουν εδώ και καιρό αφήσει να διαφανούν τα σχέδιά τους για τη σύνδεση της διακομματικής συμφωνίας με ένα άλλο νομοθέτημα, που θα περιλαμβάνει δαπάνες για τις κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας, αλλά και τη φροντίδα των παιδιών, στο γενικότερο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές.

Το δεύτερο νομοθέτημα θα μπορούσε να ψηφιστεί από τη Γερουσία μέσω μιας κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός».

Η τακτική αυτή, θα επιτρέψει την ψήφισή του, χωρίς την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ρεπουμπλικακών.

Ή όλα η τίποτα, λέει ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι αναμένει γρήγορη δράση και για τα δύο μέτρα, διαφορετικά κανένα δεν έχει προοπτική από μόνο του.

«Αναμένω ότι τους επόμενους μήνες μέσα στο καλοκαίρι, πριν το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, θα έχουμε ψηφίσει για αυτό το (διακομματικό) νομοσχέδιο, όπως επίσης και για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Συμπλήρωσε, δε, ότι «εάν μόνο ένα νομοθέτημα φτάσει στα χέρια μου, δεν το υπογράφω. Αυτά πηγαίνουν μαζί».

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ.

Σκληρές δηλώσεις από τους Ρεπουμπλικανούς

«Λιγότερο από δύο ώρες αφότου δημοσίως επαίνεσε τους συναδέλφους μας και ενέκρινε τη διακομματική, ο πρόεδρος έκανε το βήμα να απειλήσει με βέτο, προκαλώντας σχεδόν σύγχιση», δήλωσε ο ΜακΚόνελ στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Οι Μακ Κόνελ, Πελόσι και Σούμερ δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στις διακομματικές συνομιλίες για το σχέδιο σχετικά με τις υποδομές. Ο Μακ Κόνελ δεν έχει δηλώσει δημοσίως αν θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, αν και την χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» στις τοποθετήσεις του.

Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους 21 γερουσιαστές που είχε διαπραγματευτεί τη διμερής συμφωνία, ανέφερε σε ένα tweet: «Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να υπογράψει μια διακομματική συμφωνία εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, για μένα θα αποτελούσε αιτία να σπάσει η συμφωνία».

Προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου -μερικά από τα οποία πιέζουν για ένα σαρωτικό νομοσχέδιο ύψους 6 τρις. δολαρίων- είχαν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το διακομματικό νομοσχέδιο για μικρότερη πρόβλεψη χωρίς συνοδευτικά μέτρα.

Το πακέτο του 1,3 τρισ. δολαρίων

Το πλαίσιο του 1,2 τρις. δολαρίων προβλέπει 579 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες δαπάνες για μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σε υπηρεσίες ευρυζωνικού διαδικτύου και σε επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η οκταετής πρόταση περιλαμβάνει 109 δις. δολάρια για δρόμους, γέφυρες και μεγάλα έργα, 73 δις. δολ. για ενεργειακές υποδομές, 66 δις. δολ. για επιβατικούς και εμπορευματικούς σιδηροδρόμους, 65 δις. δολ. για ευρυζωνική πρόσβαση, 49 δις. δολ. για τις δημόσιες συγκοινωνίες και 25 δις. δολ. για αεροδρόμια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αυτή η πρόβλεψη υπολείπεται των αρχικών πιο φιλόδοξων του Μπάιντεν για δαπάνες για τα σχολεία, για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την υποστήριξη προς τους γονείς και τους φροντιστές και δεν περιλαμβάνει τη βασική δέσμευσή του να καταστήσει την αμερικανική οικονομία πιο δίκαιη αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους και στις εταιρείες, επισημαίνει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή