Εξαιρετικά πιθανό είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το «ναι» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο νέο κείμενο προτάσεων που πρόκειται επισήμως να του παρουσιάσει απόψε διακομματική ομάδα Γερουσιαστών ελπίζοντας σε επίτευξη συμφωνίας για την επικύρωση του περίφημου πακέτου επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών της χώρας.

Σε συνάντηση τους, αργά χθες το βράδυ, η ομάδα των Γερουσιαστών από αμφότερα τα κόμματα κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα δέσμη προτάσεων, ενώ είχαν προκαταρκτική συνάντηση με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Η συνάντηση πήγε καλά, με αποτέλεσμα να δοθεί το πράσινο φως για τη σημερινή συνάντηση με τον ίδιο τον πλανητάρχη, ο οποίος πρέπει να δώσει και την οριστική έγκριση ώστε ο συμβιβασμός να «κλειδώσει».

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, η συμφωνία από τη λεγόμενη ομάδα του G-21 –διότι περιλαμβάνει 21 Γερουσιαστές- τοποθετεί το πακέτο στα 1,2 τρισ. δολάρια, ήτοι αισθητά χαμηλότερα από όσα σκόπευε αρχικά να δαπανήσει ο Λευκός Οίκος, αλλά και αισθητά ψηλότερα από το αρχικό ποσό των κονδυλίων που ήταν πρόθυμο να αποδεχτεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το πακέτο θα απλωθεί σε χρονικό βάθος οκτώ ετών, με λιγότερα από τα μισά κονδύλια να αφορούν νέες δαπάνες. Συγκεκριμένα, για νέες δαπάνες σε έργα υποδομών, δρόμους, γέφυρες κ.λπ, θα δοθούν 559 δισ. δολάρια.

Πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί το πώς συμφωνήθηκε να καλυφθεί η χρηματοδότηση του. Θυμίζουμε πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την αρχική πρόθεση του κ. Μπάιντεν να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ενώ ο ίδιος και οι Δημοκρατικοί έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την αντιπρόταση να αυξηθεί ο φόρος στα καύσιμα και να μπουν τέλη στα ηλεκτρικά οχήματα.

Αν και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένος στις συνομιλίες της ομάδας, σε δηλώσεις του σήμερα χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές δίδοντας θετικό σήμα για την επίτευξη συμφωνίας. Στη χθεσινή συνάντηση, ωστόσο, παρέστη ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Τσακ Σάμερ και η πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι.

Πάντως, ακόμη και αν οι ηγεσίες των κομμάτων, όπως και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, καταφέρουν να… δώσουν τα χέρια, δεν είναι απολύτως βέβαιο πως το τελικό κείμενο θα λάβει εύκολα τη στήριξη που χρειάζεται από την ολομέλεια. Κι αυτό διότι οι κομματικές ηγεσίες συναντούν αντίσταση από τα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για την προώθηση των θέσεων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή