Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει γρήγορα από την ύφεση του περασμένου έτους, αλλά απαιτείται μεγάλη βελτίωση στην αγορά εργασίας, ανέφεραν την Πέμπτη δύο αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ «έχει τεθεί ξανά σε ισχύ» και ορισμένες παράμετροι, όπως η κατανάλωση, η στέγαση και η μεταποίηση, είναι τώρα «εξαιρετικά υγιείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του επίσημου φόρουμ των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Ωστόσο, παρόλο που το ΑΕΠ έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως από τις απώλειές του από το προηγούμενο έτος, η απασχόληση παραμένει σημαντικά μειωμένη», δήλωσε ο Χάρκερ.

Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, εξακολουθούν να εργάζονται σχεδόν 7,6 εκατομμύρια λιγότερα άτομα από ό, τι πριν την πανδημία, όπως τόνισε. Το χάσμα των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 10,6 εκατομμύρια, αν ληφθεί υπόψη η αύξηση της απασχόλησης που σημειωνόταν στη χώρα πριν από την πανδημία, όταν η οικονομία δημιουργούσε περίπου 200.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα, δήλωσε ο Χάρκερ.

Ο πρόεδρος της Fed Ατλάντας, Ράφαελ Μπόστιτς, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων διστάζουν να προσλάβουν εργαζόμενους, επειδή δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η ζήτηση από μέρους της αγοράς μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ωστόσο, ο Μπόστιτς τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν η ζήτηση για εργαζόμενους θα παραμείνει χαμηλή καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Οι δύο αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη οικονομία. Είπαν επίσης ότι ορισμένοι εργαζόμενοι χρειάζονται βοήθεια για να μεταβούν σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές που δεν απαιτούν πτυχία κολλεγίου.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μια οικονομία που να λειτουργεί για όλους», δήλωσε ο Μπόστιτς.

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν τα επιτόκια σχεδόν μηδενικά και να συνεχίσουν να αγοράζουν 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε ομόλογα. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν επίσης τις προβλέψεις τους για το πότε η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με 13 από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέπουν «απογείωση» στο κόστος δανεισμού έως το 2023.

Ο Μπόστιτς πιστεύει πάντως ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2022, μια θέση που συνιστά ένα πιο επιθετικό χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τους περισσότερους συναδέλφους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ